Китай санкционира САЩ и Канада и поиска "да спрат да вървят по грешен път"

Китай  санкционира САЩ и Канада и поиска "да спрат да вървят по грешен път"
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    29.03.2021
  • Share:

Китай наложи санкции срещу 3 лица и образувания от САЩ и Канада, в отговор на ограниченията, които Вашингтон и Отава въведоха срещу Пекин заради предполагаеми нарушения на човешките права в региона Синцзян.


Говорител на китайското министерство на външните работи съобщи в събота, че новите санкции ще засегнат президента на Комисията на САЩ по международната религиозна свобода (USCIRF) Гейл Манчин и вицепрезидента Тони Пъркинс от страна на САЩ, както и канадския член на парламента Майкъл Чонг и Подкомисията по международни права на човека към Постоянната комисия по външни работи и международно развитие на Камарата на общините от канадска страна.


Съгласно санкциите тези хора няма да могат да влизат на китайска територия, като на китайските институции и граждани е забранено да правят бизнес или обмен с тях.


"Китайското правителство е твърдо решено да защити националния си суверенитет, интересите на сигурността и развитието и настоятелно призовава съответните страни ясно да разберат ситуацията и да поправят своите грешки", се казва в изявлението.


"Те трябва да спрат политическите манипулации по въпросите, свързани със Синцзян, да спрат да се намесват във вътрешните работи на Китай по какъвто и да е начин и да избягват да продължават да вървят по грешен път. В противен случай ще си изгорят пръстите", повтори той.


В понеделник Европейският съюз, САЩ, Канада и Обединеното кралство санкционираха някои китайски служители и субекти, държейки ги отговорни за предполагаеми нарушения на човешките права, на които Пекин подлага уюгурското мюсюлманско малцинство в региона Синдзян. Същият ден Пекин отговори със сходна мярка срещу Европейския съюз, далеч надминавайки го по обем: санкционира 10 души и четири образувания, които Китай обвини в „сериозно увреждане на суверенитета и интересите на страната, както и в разпространението на злонамерени лъжи и дезинформация ".


Западните правителства обвиняват Пекин, че е държал един милион души, принадлежащи към уйгурското мюсюлманско малцинство, в превъзпитателни лагери. Китай от своя страна отрича всички твърдения за злоупотреба, като посочва, че лагерите са центрове за професионално обучение и част от усилията за борба с тероризма.

Станете почитател на Класа