Джо Байдън продължава: „Путин смята, че демокрацията не е годна за бъдещето“

Джо Байдън продължава: „Путин смята, че демокрацията не е годна за бъдещето“
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    29.03.2021
  • Share:

След поредица от експлозивни забележки, които забиха клин в отношенията между САЩ и Русия, президентът Джо Байдън отново рискува противоречия, твърдейки, че лидерите в Москва и Пекин смятат, че демокрацията не е годна за целта си.


По време на пресконференция в Белия дом в четвъртък Байдън каза, че е опознал лично китайския премиер Си Дзинпин, докато е бил вицепрезидент на Барак Обама. „Той е много, много прям. Няма демократична - с малко д - кост в тялото си. Но той е умен, умен човек." каза Байдън.


Докато коментарите вероятно ще се възприемат в Пекин като критика, президентът удвои репликите, като привлече още един световен лидер в дискусията. Според него „Си е едно от момчетата като Путин, който смята, че автокрацията е вълната на бъдещето".


В същото време Байдън заяви, че „Путин и неговият китайски колега вярват, че демокрацията не може да функционира в един вечно сложен свят".


Двамата президенти размениха удари през медиите през последните седмици. В интервю за новинарския канал ABC, Байдън беше попитан от главния водещ Джордж Стефанопулос дали смята руския президент Владимир Путин за „убиец". "Ммммммм, да", отговори Байдън.


Руският президент отвърна на удара, като каза, че „когато бях дете, когато се карахме помежду си на детската площадка, казвахме: „Каквото кажете за другите, това сте вие самите.""


Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки беше попитан няколко пъти дали Байдън съжалява за коментара, но отказа да изясни какво се е имало предвид и дали е използвал метафора.


Говорителят на Путин заяви, че изявленията са „много лоши и знак, че Байдън очевидно не иска да установи връзка с нашата страна. Ще продължим на тази основа", добави той.

Станете почитател на Класа