Защо руската дизелово-електрическа подводница Проект 636.3 е толкова тиха

Защо руската дизелово-електрическа подводница Проект 636.3 е толкова тиха
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    30.03.2021
  • Share:

Руската дизелово-електрическа ударна подводница Велики Новгород по проект 636.3 Варшавянка се откроява със своите стелт характеристики, нещо, което се постига с помощта на определен дизайн на двигателя. Това обясни Денис Байрачни, ръководител на електромеханичната бойна единица на подводницата, в програма на канал Звезда.


На повърхността подводницата работи с главния електродвигател, разположен в петото отделение на подводницата, а когато се желае максимална тишина, се включва енергоспестяващ двигател.


"Използваме енергоспестяващ двигател поради по-ниския му разход; и за да спестим енергия, го използваме под вода", обясни Байрачни.


Икономичният двигател е отделен от основния, в шестото отделение на кораба. "Тук е най-тихият мотор, най-малко мощен. Затова го използваме под вода", уточни той.


Освен това Байрачни посочи, че благодарение на две допълнителни осеви линии, подводницата може да извършва маневри на завъртане в статично положение. „Лодката може да се върти, докато е статична, и ние можем да се привързваме свободно без инциденти и удари", добави той.


Подводните кораби от проекта 636.3, известни преди всичко със своите стелт характеристики, могат да изстрелват в потопено положение крилати ракети тип „Калибр", снаряд, който има версии за сухопътна атака и противокорабна версия, а също така са оборудвани с няколко торпедни тръби.


Сред основните предимства на конвенционалните задвижващи подводници Варшавянка, са по-малкият им размер (изместват само около 4000 тона) в сравнение с подводниците с ядрено задвижване, както и възможността за изключване на цялото им оборудване и системи за постигане на абсолютна тишина, което затруднява врагът да ги открие.

Станете почитател на Класа