Северна Корея: „Заседанието на КС на Съвета за сигурност на ООН разкри двойни стандарти"

Северна Корея: „Заседанието на КС на Съвета за сигурност на ООН разкри двойни стандарти"
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    30.03.2021
  • Share:

Северна Корея заяви, че Съветът за сигурност на ООН прилага политика на "двойни стандарти", след като комисията по санкциите на агенцията посочи, че неотдавнашните ракетни изпитания на Пхенян представляват нарушение на резолюциите на ООН, предаде Ройтерс, цитирайки KCNA.


Новината идва, след като в четвъртък Северна Корея изстреля "новоразработена тактическа управляема ракета от нов тип", което накара САЩ да поискат заседание на комитета на Съвета за сигурност на ООН.


Според генералния директор за международните организации на външното министерство на Северна Корея Джо Чол Су, „По време на срещата, която се проведе в петък и беше предназначена да отрече правото на Пхенян на самозащита", Вашингтон е призова за санкции срещу КНДР и за затягане прилагането на съществуващите мерки, осъждайки ракетните изпитания като нарушение на резолюциите на ООН.


"Това представлява отричане на държавния суверенитет и очевиден двоен стандарт, който Съветът за сигурност на ООН поставя, въз основа на резолюции на ООН, преки продукти на враждебна американска политика", заяви Джо.


"Няма никакъв смисъл само нашата справедлива мярка за самозащита да бъде подложена на осъждане, когато много други страни по света изстрелват всякакви снаряди с цел увеличаване на военната си сила", добави висшият служител .


По-рано президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза, че тестът нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и предупреди, че ще реагира, ако Северна Корея продължи ракетните изстрелвания. В същото време обитателят на Белия дом заяви, че е „подготвен за някаква форма на дипломация, която трябва да зависи от крайния резултат от денуклеаризацията".


Пхенян от своя страна каза, че Байдън е разкрил "дълбоко вкоренената си враждебност" към азиатската държава и е нахлул в правото й на самозащита. „Мисля, че новата администрация на САЩ очевидно е направила първата си грешна стъпка", заяви секретарят на Централния комитет на Лейбъристката партия Ри Пьонг Чол и предупреди, че „Вашингтон може да се изправи срещу нещо, което не е добро, ако продължи да прави това."


Длъжностното лице нарече "гангстерска логика" факта, че "на САЩ е позволено да изпраща стратегически ядрени активи на Корейския полуостров и да изстрелва МБР по всяко време, когато пожелае, но не се позволява на Северна Корея да изпълни дори тест на тактическо оръжие."

Станете почитател на Класа