Оксфорд: Нотирането на музика като Моцарт е „бяла хегемония“ ?!?

Оксфорд: Нотирането на музика като Моцарт е „бяла хегемония“ ?!?
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    30.03.2021
  • Share:

Преподаването на музика в Оксфорд скоро може да бъде по-малко свързано с писането на ноти и дирижирането на оркестри, а повече с това кои артисти мразят използването на произведенията им от Доналд Тръмп без разрешение. Точно то ва предполага предлаганата там реформа.


Един от най-престижните университети в Обединеното кралство планира да преработи музикалните си курсове за студенти, за да ги отклони от елементите на „колониализма и върховенството на белите", съобщи „Телеграф", позовавайки се на вътрешни документи. Предполагаемите проблемни части на учебната програма включват изучаване на музикалното нотиране, описано като „колониалистическа представителна система".


През историята са измислени много начини за записване на музика, но системата, разработена в Европа през 17 и 18 век, поставя основата за най-използваната форма днес. Тя не е закостеняла, разбира се, и се развива постоянно. Съществуват и алтернативи, специфични за определени инструменти и жанрове.


Реформистите в Оксфорд вярват, че обучението по нотиране, вкоренено в колониалното минало, е „шамар в лицето за някои ученици" според вестника.
За проблемни се считат и умения като свирене на клавир или дирижиране на оркестри. Предложената промяна би направила обучението им незадължително, тъй като „репертоарът, използван в процеса, структурно центрира бялата европейска музика, което причинява на цветнокожите студенти голямо бедствие".


Настоящият класически репертоар беше критикуван, че се фокусира върху „бялата европейска музика от робския период", така че вероятно произведенията на Моцарт и Бетовен ще имат намалено място в преосмислената „деколонизирана" учебна програма.


Вместо това програмата може да се посвети на нови теми, фокусирани върху музикалното разнообразие. Или, както се предлага в друго предложение, учениците могат да бъдат обучавани със събития от поп културата, включително „Показване на записи на Дуа Липа на живо" и „Изпълнители, изискващи Тръмп да спре да използва песните им".


Предложената промяна има за цел да отговори на опасенията, които излязоха на преден план след протестите на Black Lives Matter от миналата година. Оксфордският университет вече е предприел някои стъпки, за да се отдалечи от колониалисткото минало, като се съгласи да премахне статуя на Сесил Роудс от кампуса на колежа. Диамантеният магнат от викторианската епоха и министър-председател на Кейпската колония беше наречен „бащата на апартейда" в Южна Африка заради своите империалистически вярвания и политики. Очаква се съдбата на статуята да бъде решена тази пролет.


Междувременно Оксфордският колеж All Souls махна от библиотеката си името Кристофър Кодрингтън, роден в Барбадос колониален губернатор и собственик на роби от 17 век, но отказва да премахне статуята на Кодрингтън, завършил в All Souls и негов щедър дарител, чиито пари са помогнали за изграждането на библиотеката.


С една дума – дарените пари както винаги са приемливи, а нотите – не. Страшно е да се помисли докъде ще стигне това!

Станете почитател на Класа