Ново проучване: Ваксините на Pfizer и Moderna намаляват риска от Covid-19 с 90% след втората доза

Ново проучване: Ваксините на Pfizer и Moderna намаляват риска от Covid-19 с 90% след втората доза
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    31.03.2021
  • Share:

Разработените от Pfizer / BioNTech и Moderna ваксини срещу covid-19 са високоефективни и намаляват риска от инфекция с 90%, две седмици след втората инжекция, според ново изследване в САЩ на Центровете за контрол на заболяванията и превенция (CDC), сред първите хора, получили ваксината.


"Това проучване показва, че нашите национални усилия за ваксинация работят. Лицензираните ваксини срещу covid-19 осигуряват съществена, ранна, реална защита срещу инфекцията за здравния персонал на нацията, първите реагиращи и други основни работници", заяви Рошел Валенски.


Според специалиста „тези резултати трябва да дадат надежда на милионите американци, които получават РНК ваксини срещу covid-19 всеки ден, и на тези, които ще имат възможност да се запишат и да се ваксинират през следващите седмици". Валенски подчерта, че „лицензираните ваксини са ключовият инструмент, който ще помогне за прекратяване на тази опустошителна пандемия".


Настоящите резултати гарантират, че хората започват да развиват защита срещу ваксината две седмици след първата си доза. Най-голяма защита се наблюдава сред тези, които са получили и двете препоръчани дози.


От своя страна разработчиците на руската ваксина срещу коронавируса Sputnik V посочиха в своя акаунт в Twitter, че ефикасността на ваксината им достига 91,6%, надминавайки тази на Pfizer / BioNTech и Moderna.Освен това руската ваксина показва еднаква ефикасност във всички възрастови групи, в които се разрешава.


Александер Гинтсбург, директор на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология Гамалея, чиито учени създадоха ваксината отбеляза, че всички ваксинирани хора показват добра поносимост и телесен отговор към лекарството. Той подчерта, че Sputnik V е от световна класа и разработчиците предвиждат да осигурява имунитет над 2 години.

Станете почитател на Класа