СЗО: Коронавирусът се е разпространил върху хората от прилепи чрез друго животно

СЗО: Коронавирусът се е разпространил върху хората от прилепи чрез друго животно
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    31.03.2021
  • Share:

„Коронавирусът се е разпространил върху хората от прилепи чрез друго животно, докато възможността за изтичане от лаборатория е изключително малко вероятна", се казва в проект на доклада от съвместно проучване на СЗО и Китай за произхода на covid-19, до който AP е имал достъп.


Според проекта, който е изпратен на агенцията от дипломат от държава членка на СЗО и който изглежда почти окончателна версия на документа, изследователите са оценили четири сценария в зависимост от вероятността.


Те смятат, че е много вероятно вирусът да се е предал чрез второ животно, докато директното разпространение от прилепите върху хората се счита за вероятно. Що се отнася до разпространението чрез възможни хранителни продукти със студена верига, то се оценява като малко вероятно.


Въпреки че най-близкият роднина на вируса, който причинява covid-19, е открит при прилепите, докладът обяснява, че „еволюционното разстояние между тези вируси на прилепи и SARS-CoV-2 се оценява на няколко десетилетия, което предполага съществуването на липсваща връзка."


В този смисъл докладът подчертава, че в панголините са открити много подобни вируси, като същевременно посочва, че норки и котки са податливи на covid-19, предполагайки, че те могат да бъдат носители.


Екипът предлага повече изследвания във всички варианти, с изключение на хипотезата за изтичане от лаборатория.


Документът се основава на мисията на екип от международни експерти на СЗО, пристигнали в Ухан, китайския град, където COVID-19 бе открит за първи път през януари 2020.


Питър Бен Ембарек, експерт на СЗО, ръководител на тази група, съобщи в петък, че докладът е финализиран и сега се проверява и превежда. Той също така изчисли, че "през следващите няколко дни целият процес ще бъде завършен, след което докладът ще могат да стане публично достояние".

Станете почитател на Класа