Първата регистрирана междузвездна комета е най-девственият космически обект

Първата регистрирана междузвездна комета е най-девственият космически обект
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    01.04.2021
  • Share:

Комета 2I / Борисов, открита през 2019 г. от руския астроном аматьор Генади Борисов, се счита за първата известна междузвездна комета в нашата Слънчева система и за втория междузвезден обект, открит след астероида Oumuamua.


Две нови изследвания на светлината, преминаваща през опашката на кометата, облакът от прах и газ, който обгръща 2I / Борисов, докато пресича космоса, разкриха, че тя е по-девствена от всеки друг обект, виждан някога.


В рамките на първото изследване, публикувано в списание Nature Communications, екип от експерти откри забележителни прилики между този обект и кометата Хейл-Боп, която се виждаше с просто око от Земята през 1996 и 1997 г. Учените смятат, че Хейл- Боп бе само във второто си преминаване през вътрешната слънчева система, когато беше наблюдавана, като се има предвид колко девствена и непроменена беше.


Кометата 2I / Борисов обаче е още по-девствена, поради което изследователите смятат, че тя се е образувала в друга слънчева система и след това е била изхвърлена, заобикаляйки друга звезда.


„Фактът, че двете комети са изключително сходни, подсказва, че средата, в която произхожда 2I / Борисов, не е толкова различна по състав от средата на ранната Слънчева система", обясни Алберто Челино, съавтор на изследването.


Наблюденията станаха възможни благодарение на Големия телескоп на Европейската южна обсерватория (ESO), разположен в пустинята Атакама, северно от Чили. Друга от обсерваториите на ESO - (ALMA), беше използвана за второто проучване, публикувано в списанието Nature Astronomy.


Екипът, ръководен от Бин Ян, астроном на ЕСО в Чили, изследва гранулите, откъсващи се от кометата, когато тя се нагрява от Слънцето. По време на този процес, леденото ядро на 2I / Борисов развива опашка, съставена от компактни частици с диаметър един милиметър, както бе установено от експертите.


Учените също така регистрираха, че относителните количества въглероден окис и вода се променят, когато кометата губи слой след слой. Затова те предположиха, че 2I / Борисов е съставена от материали, образувани на различни места в тази звездна система.

Станете почитател на Класа