Мадуро: „Русия възобнови ролята си на световна сила“

Мадуро:  „Русия възобнови ролята си на световна сила“
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    01.04.2021
  • Share:

Николас Мадуро е доволен от резултатите от срещата на руско-венецуелската междуправителствена комисия на високо равнище в двореца Мирафлорес, на която присъства руският вицепремиер Юрий Борисов и други представители на правителството. В тази връзка президентът съобщи, че страните са подписали 12 споразумения за сътрудничество в различни области, като финанси, енергетика, здравеопазване, прехрана, медицина и военната сфера.


Подписаните документи обхващат съвместни проекти, планирани за следващите 10 години и отбелязват "една от най-добрите, ако не и най-добрата двустранна среща и един правилен път", каза Мадуро.


Президентът на Венецуела подчерта „През последните години светът е видял появата на нова Русия, демократична, мощна Русия, Русия със солидна бронирана икономика, с мощна индустрия, Русия, която възобнови своята роля като световна сила в един многополюсен свят."


В този смисъл той определи отношенията между Каракас и Москва като "примерни", подчерта ролята на руския си колега Владимир Путин в борбата за многополюсен свят и посочи, че „руско-венецуелското сътрудничество е модел за това как една евразийска сила може да има връзки с малка държава, морална сила за Боливар и за Чавес".


Мадуро също така подчерта усилията на Русия в борбата срещу пандемията на коронавируса и благодари на Москва за подкрепата и ангажимента да достави Sputnik V във Венецуела, ваксината, която според него е предизвикала завист в западните страни.


"Ето защо е кампанията, която те провеждат в западния свят, в международните медии срещу президента Путин. Сега това е атака на завист, на дребнавост, защото Русия е произвела в рекордно кратко време най-мощната и безопасна ваксина срещу коронавирус в света - Sputnik V ", каза Мадуро.


Венецуела планира да придобие и друга руска ваксина срещу коронавируса EpiVacCorona, разработена от центъра за вирусология и биотехнологии Véktor, съобщи държавният глава на Боливария. Ваксината вече е пристигнала във Венецуела за проучвания и ще бъдат подписани споразумения "за придобиване на нова 100% мощна, ефективна и безопасна ваксина". Президентът припомни, че лабораторията, която я произвежда, също им предоставя инсулин, друго лекарство, което имат благодарение на Русия.

Станете почитател на Класа