Русия първа в света регистрира и ваксина срещу covid-19 за животни

Русия първа в света регистрира и ваксина срещу covid-19 за животни
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    01.04.2021
  • Share:

Заместник-директорът на Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор на Русия (Росселхознадзор) Константин Савенков обяви в сряда пред журналисти регистрацията на първата в света ваксина срещу covid-19 за животни. Ваксината е наречена Carnivac-Cov и е разработена от Федералния център за защита на здравето на животните.


Клиничните изпитвания започнаха през октомври миналата година и включваха участието на кучета, котки, лисици, полярни лисици, норки и други животни. "Резултатите от изследванията позволяват да се заключи, че ваксината е безвредна и има висока имуногенна активност, тъй като всички ваксинирани животни, участвали в опитите, са развили антитела срещу коронавируса в 100% от случаите", каза Савенков, подчертавайки способността на ваксината да индуцира имунен отговор.


Понастоящем учените проучват колко дълго продължава защитата, предлагана от новото лекарство, но Савенков изчислява, че тя ще продължи поне шест месеца, въпреки че все още няма достатъчно данни.


Подчертавайки, че няма научни доказателства за възможността за предаване на covid-19 от домашни животни на хора, руският служител припомни, че животните могат да се заразят не само със SARS-CoV-2, който е причинил настоящата пандемия, но също и с други видове коронавирус.


Масовото производство на Carnivac-Cov може да започне още през април, добави Савенков, който подчерта интереса към руската ваксина сред компании от САЩ, Канада, Австрия, Сингапур, Гърция и Полша поради случаите на заразяване между животни, регистрирани в различни страни по света.

Станете почитател на Класа