Военната върхушка в Бразилия падна за първи път след възстановяването на демокрацията

Военната върхушка в Бразилия падна за първи път след възстановяването на демокрацията
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    01.04.2021
  • Share:

Бразилското министерство на отбраната обяви във вторник напускането на командирите на трите въоръжени сили: Едсон Пужол от армията, Илкес Барбоса от флота и Антонио Карлос Бермудес, от аеронавтиката. Това е първият път от възстановяването на демокрацията през 1985 г., когато цялото военно ръководство напуска едновременно поста си.


Не се съобщава причината за оставката и кой ще ги замени. Съобщението идва, след като президентът Жаир Болсонаро извърши министерска реформа в понеделник, в която смени шестима министри, включително министъра на отбраната Фернандо Азеведо е Силва, който беше заменен от генерал Валтер Соуза Брага.


„За първи път в историята тримата командири на въоръжените сили представят съвместна оставка поради несъгласието си с президента на републиката", пише вестник „Фоля де Сао Пауло", който гарантира, че това е най-голямата криза с военните след оставката на армейския министър Силвио Фрота през 1977 г., по време на диктатурата.


Според пресата Болсонаро е притиснал Азеведо въоръжените сили да се ангажират по-активно в държавните дела, но военните били възразили. „През този период запазих въоръжените сили като институция на държавата", каза Азеведо, след като съобщи за напускането си, което породи голямо недоволство сред военното ръководство.


Сред търканията между Болсонаро и бившия министър, нараснало желанието на президента да замести Пужол, командващ армията, който миналия ноември даде да се разбере, че " военните не искат да бъдат част от политиката, още по-малко да позволяват на политиката да влиза в казармата".


В продължение на седмици президентът се сблъсква с голям натиск от политическото и икономическото ръководство заради управлението на коронавирусната криза, която е оставила над 313 000 мъртви и 12,5 милиона инфектирани. Докато Сенатът и Конгресът изискват по-строги мерки за спиране на неконтролираното напредване на covid-19, финансовият сектор отправя директни критики срещу изпълнителната власт.


С реформата на министрите Болсонаро иска да успокои бизнесмените и в същото време да засили подкрепата на "Централата", влиятелна група от консервативни партии в Конгреса, известна с преговорите за подкрепата им за правителството.


Въпреки това, сред промените, направени от Болсонаро, са няколко много близки до него и семейството му съюзници, което също показва намерението му да засили влиянието си.

Станете почитател на Класа