Обратна дискриминация - в Ню Джърси чернокожите професори са далеч по-добре платени от белите

Обратна дискриминация - в Ню Джърси чернокожите професори са далеч по-добре платени от белите
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    01.04.2021
  • Share:

Бял професор от колежа в Ню Джърси съди работодателя си за расова дискриминация, след като е научил, че двама чернокожи колеги с акредитиви по-ниски от неговите, печелят с 49% повече пари от него.


Искът на Уилям Лавел срещу колежа на окръг Камдън бе заведен в петък в Окръжния съд на САЩ в Камдън, Ню Джърси. 66-годишният професор по химия твърди, че след като е получил данни за заплатите съгласно държавния закон за откритите архиви, е открил „ясни расови различия" между заплатата си и заплатите на двама чернокожи професори по инженерство.


В делото се казва „Лавел е претърпял тежък емоционален стрес, смущение, унижение и загуба на самочувствие в резултат на различията". Той е подал жалба за расова дискриминация първо до колежа в Камдън, но предложението му да приведат заплатата му в съответствие с тази на неговите колеги, които не са бели, било отхвърлено. Служителите на колежа изобщо отказали да разгледат жалбата на Лавел, според исковата молба.


Заплатата на Лавел за 2020 г. е била 91 923 долара, докато двамата чернокожи професори, посочени като примери в делото, са получавали съответно 137 157 и 142 600 долара. Тримата дългогодишни професори имат сходна квалификация и мандат, но в съдебния процес се казва, че Лавел притежава три професионални степени в своята област на сертифициране, докато двамата чернокожи професори притежават съответно две и една.


Колежът Камдън наема Лавел през 1995 г. Той е назначен за декан на отдела по математика, наука и здравеопазване. Студентите му дават оценка 4.8 от 5 на ratemyprofessors.com. Всички 42 студенти, които го оцениха, заявяват, че ще изберат да вземат курс отново с него. Множеството го нарича „най-добрият професор, който някога съм имал".


Лавел изброява три степени в своя LinkedIn профил, включително докторска степен по органична химия от университета в Принстън. Преди да се присъедини към колежа на окръг Камдън, той е бил асистент в американската военноморска академия.

Станете почитател на Класа