Без Тръмп: Политическата дезинформация в САЩ вече е ненатрапчива

Без Тръмп: Политическата дезинформация в САЩ вече е ненатрапчива
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.04.2021
  • Share:

Когато Туитър обяви окончателното премахване на акаунтна на Доналд Тръмп след щурма на американския Капитолий от 6 януари, социалната мрежа се мотивира като изтъкна риска от по-нататъшно подстрекателство към насилие. Съобщението беше направено след седмици, през които милиардерът оспорваше победата на Джо Байдън на президентските избори през 2020 г.

 

Почти три месеца по-късно, се наблюдава драстичен спад в броя на публикациите с неверни или подвеждащи политически твърдения в САЩ, тенденция, за която Туитър и Фейсбук искаха да си присвоят заслугите.

Тъй като Тръмп е лишен от „мегафона“ си, а Байдън е много по-сдържан в медиите, липсата на нови избори в близко бъдеще кара американците да се отдръпнат от политическия живот и да се интересуват повече от икономическото възстановяване и кампанията по ваксиниране срещу КОВИД-19.

 

Именно това превключване, а не толкова фундаментална промяна в начина на разпространяване на фалшивите новини, е в основата на това ниско равнище на „фейкове“, според експерти.

 

„Най-важният фактор беше Доналд Тръмп да бъде лишен от аудиторията му“, твърди професор Ръсъл Мюърхед, съавтор на „Много хора казват, че…“ („A Lot of People Are Saying“), израз, който бившият американски президент редовно използваше, преди да направи необосновани твърдения. „Това доведе до изчезване на всекидневната буря от дезинформации в екосистемата“, заяви той за АФП.

 

Но ефектът вероятно ще е краткотраен в онлайн среда, където новините моделират дезинформацията. Конспиративните теории за ваксините, например, се откроиха в началото на 2021 г.

 

„Странна ситуация“

 

„Можем да очакваме обемът на фалшивите новини да нарасне отново с наближаването на избори“, подчертава Ръсъл Мюърхед. Доналд Тръмп имаше над 88 милиона последователи на профила му в Туитър преди премахването му. Неговите туити и публикации във Фейсбук бяха предпочитаното му средство да твърди нещо без доказателства – над 60 жалби на неговите юридически екипи, че широкомащабни изборни измами са го лишили от втори мандат, бяха отхвърлени от съда.

 

„Преобладаващата тема на дезинформациите през 2020 г. беше почтеността на тези избори“, анализира Джошуа Тъкър, преподавател по политология и експерт по анализ на данни и социални мрежи в Нюйоркския университет.

 

„Намираме се в странна ситуация, в която две трети от републиканците остават убедени, че изборите са били фалшифицирани. Периодът на изчакване от два месеца и половина между ноември и встъпването в длъжност доведе до интересен за тях аспект в дезинформациите, тъй като оставаше нерешеният въпрос кой ще бъде президент на 21 януари“, в деня след церемонията по встъпване в длъжност, подчертава той. „Голяма част от интереса към този въпрос изчезна след 21 януари“, добавя той.

 

 

Социална мрежа на Тръмп?

Но въпреки това конспиративното говорене не отзвуча. След встъпването в длъжност на Джо Байдън, последователите на конпиративните теории от QAnon (КюАнон), твърдяха, че Тръмп ще се върне на власт на 4 март. Твърдение, което накара федералните власти да укрепят сигурността около свързаните с властта сгради във Вашингтон.

 

Датата 4 март премина без инциденти, изтласквайки допълнително към периферията мъглявата QAnon, застъпваща теория, според която Джо Байдън и демократите са част от световен заговор на сатанисти и педофили.

 

 

 

Защо някои продължават да споделят неверни информации?

В началото на март изследователи заявиха, че американците разпространяват в социалните мрежи фалшиви новини, само защото не поставят под въпрос дали съдържанието е вярно или лъжливо.

 

Тръмп, лишен от ретранслаторите си, каквито бяха Туитър и Фейсбук, намекна за относителната си изолация в няколко невпечатляващи интервюта, въпреки че обкръжението му намекна, че той може да създаде своя обществена социална мрежа, която да помогне за голямото му завръщане.

 

Но Джошуа Тъкър е скептичен към възможностите на такава социална мрежа да излезе извън политическата сфера. „Тръмп охотно предприема нови неща, ако смята, че те може да му донесат пари. Но има множество причини, отвъд политиката, поради които хората са в социалните мрежи“, обяснява той.

 

Социални мрежи като ТикТок (TikTok) или Клъбхаус (Clubhouse) са насочени към целия американски пазар. Но ако сте на мястото на Тръмп, започвате от неизгодна позиция. Наличието на платформа, свързана с Тръмп, ще означава, че много хора ще откажат да я имат нещо общо с нея“, уточнява изследователят.

 

 

Артър Макмилън , Франс прес

Станете почитател на Класа