Турция яростно критикува раздела за страната в годишния доклад на САЩ за правата на човека

Турция яростно критикува раздела за страната в годишния доклад на САЩ за правата на човека
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.04.2021
  • Share:

Докладът за Турция „все още е далеч от обективността и съдържа необосновани твърдения и пристрастни интерпретации, основани на неясни източници“, се казва в изявление на външното министерство за доклада, публикуван от Държавния департамент на САЩ във вторник.

 

Турция остро критикува раздела за страната в годишния доклад на САЩ за правата на човека, като го нарече "неоснователен" и "далеч от обективността", пише турският проправителствен вестник Yeni Safak, цитиран от "Фокус"".

Докладът за Турция „все още е далеч от обективността и съдържа необосновани твърдения и пристрастни интерпретации, основани на неясни източници“, се казва в изявление на външното министерство за доклада, публикуван от Държавния департамент на САЩ във вторник

Относно доклада, в който отново се споменава терористичната организация ФЕТО като „движението на Гюлен“, Министерството каза: „Това показва, че САЩ все още не успяват да разберат нашата законна борба срещу тази терористична организация, пренебрегвайки конкретните доказателства, които сме предоставили за ФЕТО, която се инструментализира за пореден път от определени кръгове при изготвянето на доклада. "

Турция също опроверга твърденията на доклада за антитерористичните операции на страната в Сирия, близо до турската граница, като ги нарече "неприемливи".

"Не може да има обяснение за повтарянето на подобни твърдения, въпреки факта, че преди това те са били отхвърляни от турските власти по различни поводи", се добавя в изявлението.

„Заслужава да се отбележи“, че докато в доклада се споменават различни нарушения на ПКК и нейната издънка „Отрядите за народна самоотбрана (ОНС)", терористичните атаки срещу сирийци, както и сепаратистки действия, целящи подкопаване на териториалната цялост на Сирия, не бяха взети предвид.

"Неприемливо е също така, че докладът съдържа твърдения, които пренебрегват факта, че ПКК е терористична организация и представляват разширяване на подкрепата за твърденията на свързани с терора кръгове", се добавя в изявлението на турското външно министерство.

Външното министерство подчерта, че Турция "остава твърдо" в насърчаването и защитата на правата на човека, добавяйки: "Две години след публикуването на Стратегията за съдебна реформа, наскоро обявеният План за действие за правата на човека е конкретен пример за тази решителност.

"Въз основа на демокрацията и върховенството на закона Турция ще продължи усилията си за насърчаване и защита на правата на своите граждани, както и на милиони хора, на които е домакин," се казва в него.

На 2 март президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви плана си за правата на човека, разкривайки 11 основни принципа, които трябва да бъдат изпълнени в рамките на две години.

Той е замислен като „широкообхватен“ план за засилване на защитата на правата, индивидуалните свободи и сигурност, съдебната независимост, личната неприкосновеност, прозрачността и правата на собственост, както и за защита на уязвимите групи и повишаване на административната и социалната информираност за правата на човека.

 

 

 

Станете почитател на Класа