НАСА ще изследва астероид, струващ повече от цялата световна икономика

НАСА ще изследва астероид, струващ повече от цялата световна икономика
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    02.04.2021
  • Share:

НАСА навлезе в последния етап преди да стартира мисията, която ще изследва астероида 16 Psyche. В понеделник агенцията обяви, че нейната лаборатория за реактивно задвижване е получила един от основните компоненти на космическия кораб и започва фазата на сглобяване, изпитване и изстрелване.
Детайлът е шасито за слънчево електрическо задвижване (SEP), произведено от Mazar Technologies, което представлява повече от 80% от „хардуера" на кораба по маса и е с размер на микробус. В допълнение, то разполага с антена с голямо усилване с широчина два метра, рамка за държане на научни инструменти и яркочервени защитни капаци за защита на хардуера.
Изстрелването на космическия кораб Psyche към астероида е планирано за август 2020 г. от космодрума в Кейп Канаверал, Флорида, САЩ. Дотогава специалистите ще завършат монтажните работи и ще извършат всички необходими тестове на устройството.


За разлика от други изследвани небесни тела, астероид 16 Психея не е изграден от скали или лед, а от метал. В този смисъл се изчислява, че стойността на всички метали, които го съставят, надвишава стойността на световната икономика. Американският учен Линди Елкинс-Тантън, един от главните изследователи в мисията Психея на НАСА, изчисли, че на Земята само желязото ще струва около 10 000 квадрилиона долара. За сравнение, през 2019 г. световната икономика се оценява на около 142 трилиона долара, според Forbes.


От друга страна, 16 Psyche е с диаметър 226 километра, има площ от около 165 800 квадратни километра и е един от най-масивните обекти в астероидния пояс, който обикаля между Марс и Юпитер. Открит през 1852 г. от италиански астроном, той е кръстен на богинята Психея от гръцко-римската митология, която олицетворява душата.


Малкото, което се знае за този астероид, е богатството му от метали и той може да е изцяло съставен от желязо и никел. Учените изчисляват, че това може да е ядро, което е отделено от скалистата мантия на протопланета чрез някакво силно въздействие, като сблъсък с друго небесно тяло, събития, типични за етапа, когато се е формирала Слънчевата система.


В този смисъл се смята, че 16 Psyche би могъл да разкрие повече данни за образуването на земното ядро и други скалисти планети, въпреки че е възможно астероидът да се е появил и чрез някакъв друг процес, който учените все още не са могли да си представят.

Станете почитател на Класа