Болсонаро: „Гладът убива повече от самия вирус“

Болсонаро: „Гладът убива повече от самия вирус“
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    02.04.2021
  • Share:

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро отново помоли губернаторите да премахнат ограниченията, наложени на техните щати, когато страната регистрира нов дневен рекорд от 3780 смъртни случая насред дълбока политическа криза.


"Имаме двама врагове, вирусът и безработицата. Това е реалност. Не като останем вкъщи, ще решим проблема. Имаме само един начин: да оставим хората да работят", каза той след първото заседание на новосъздадената комисия за спиране на covid-19. Преди неговата намеса министърът на здравеопазването Марсело Куейрога беше защитил социалното дистанциране.


Болсонаро заяви, че се страхува от "много сериозни проблеми в Бразилия, защото гладът убива повече от самия вирус. Ако бедността продължи да напредва, не знам къде ще отидем", добави той.


От началото на пандемията преди повече от година, Бразилия е регистрирала повече от 317 000 смъртни случая, а заразените вече са над 12,6 милиона. Престижната фондация Oswaldo Cruz предупреждава, че "ситуацията остава изключително критична, като в 18 от 27 щата над 90% от леглата са заети в отделенията за интензивно лечение, а седем регистрират 84% до 89% заетост".


Президентът обяви, че на 6 април спешната помощ за най-уязвимите хора ще бъде възобновена. Очаква се 45,6 милиона семейства да се възползват и за това ще бъдат предоставени 44милиарда реала (над 7.7 милиарда долара).


Болсонаро предупреди „Правителството не знае дали ще може да продължи с тази помощ дълго време. Завръщането на мъжете и жените на работа е от съществено значение", повтори той.


Тази седмица Бразилия изпадна в безпрецедентна криза между военните и правителството. Във вторник, само ден след като Болсонаро уволни шестима министри - включително министрите на външните работи и на отбраната - беше обявено едновременното напускане на тримата командири на въоръжените сили.

Станете почитател на Класа