Разсекретени документи: Бразилия е участвала със САЩ в свалянето на Салвадор Алиенде

Разсекретени документи: Бразилия е участвала със САЩ в свалянето на Салвадор Алиенде
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    02.04.2021
  • Share:

Няколко разсекретени разузнавателни документа разкриват как бразилската военна диктатура се е намесила в Чили заедно със САЩ, за да подкопае правителството на президента Салвадор Алиенде.


По случай 57-ата годишнина от военния преврат в Бразилия, на 31 март 1964 г. Архивният център за национална сигурност, базиран във Вашингтон, разсекрети разузнавателни файлове от Бразилия, Чили и САЩ.


Например те цитират грами, които Раул Ретиг, тогавашният чилийски посланик в Бразилия, изпраща през 1971 г. до Министерството на външните работи на страната си и в които се казва: „Бразилската армия вероятно провежда проучвания за въвеждането на партизани в Чили".


В доклада си Ретиг обяснява, че „очевидно бразилската армия изпраща в Чили тайни агенти, влезли в страната като туристи, с намерение да събират данни за възможни региони, където може да действа партизанско движение".


Архивът за национална сигурност също включва части от книгата „Бразилия срещу демокрацията: диктатура, преврат в Чили и Студената война в Южна Америка" от бразилеца Роберто Саймън.


Саймън разкрива тайната роля на бразилския военен режим в преврата от 11 септември 1973 г., който довежда генерал Аугусто Пиночет на власт, както и приноса му към репресивния апарат на Чили през 17-те години на диктатура.


„Книгата показва документално как бразилската военна диктатура активно работи за подкопаване на демокрацията в Чили през годините на Алиенде и след 1973 г., за да помогне на чилийската хунта да консолидира властта си", обясни авторът на центъра.


В друг от документите, също показани в книгата, се споменава частна среща, проведена в Белия дом през декември 1971 г. от президента на САЩ Ричард Никсън с бразилския генерал Емилио Гарастазу Медичи, където те обсъдили усилията за сваляне на Алиенде.


Медичи казал на Никсън, че " Алиенде ще бъде свален по същите причини, поради които Жоао Гуларт е свален в Бразилия".


Бразилският президент Жоао Гуларт бе свален от власт през 1964 г., с което започва военната диктатура, приключила чак през 1985 г.

Станете почитател на Класа