Умопомрачителната история на успеха на «Спутник V»

Умопомрачителната история на успеха на «Спутник V»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.04.2021
  • Share:

Русия е далеч от германските дискусии за ваксинационните привилегии — тук всеки може да се ваксинира срещу коронавируса. Журналистите от Der Spiegel припомнят цялата критика към Спутник V — дори тази, която отдавна е опровергана. Тяхната цел е да обяснят дали „проблемите с доверието“ са оправдани.

 

 

Милиони хора по света вече са ваксинирани със Спутник V, този препарат е експортен хит, повече от 50 страни одобриха употребата му. Кадри от далечни страни показват с каква радост Аржентина, Боливия, Венецуела поздравиха пълните с ампули палети с руската ваксина. Светът е в трудна ситуация, а Русия му помага.

 

Американският режисьор Оливър Стоун, близък приятел на Путин, също се ваксинира със «Спутник V».

Гинцбург, ръководителят на Центъра «Гамалея», който създаде «Спутник V», се ваксинира със «Спутник V» преди една година.

 

През февруари 2020 г. институтът започва разработването на така наречената двукомпонентна векторна ваксина. Неутрализираните грипни вируси (така наречените аденовируси) служат като „капсули“ за доставяне на генетичния материал на причинителя на болестта в човешките клетки.

 

Институтът „Гамалея“ е специализиран във векторни ваксини, преди това той разработи ваксината срещу ебола. Сега било необходимо само да се напълнят „капсулите“ с ново съдържание. Учените получили необходимия за това щам на covid-19 в средата на март в московска клиника от пациент, заразил се с вируса по време на пътуването си до Рим.

Преди това Институтът „Гамалея“ създаде подобна ваксина срещу подобен коронавирус, причинителят на заболяването MERS.

 

Близкоизточникят респираторен синдром дал на учените неочаквано предимство — те вече били работили над ваксина срещу коронавируса преди появата на Sars-CoV-2.

 

Едва през февруари 2021 г., шест месеца след регистрацията на ваксината, междинните резултати от третия етап от опитите бяха публикувани в медицинското издание The Lancet. Те потвърдиха ефективността на «Спутник V» в размер на 91,6% — по-висока от тази на ваксината AstraZeneca.

 

Кирил Дмитриев е отговорен за извеждането на Спутник V на външните пазари. Бившият банкер е учил в Станфорд и Харвард.

 

Дмитриев е автор на името «Спутник V».

 

V означава ваксина, а също победа.

 

В момента отношенията с ЕС са особено трудни.

 

«В Европа се създава впечатлението е, че Спутник се опитва с всички сили да влезе в ЕС. Сякаш Русия абсолютно се нуждае от него. Но в действителност е точно обратното: Европа се нуждае от Спутник», казва Дмитриев.

 

Според Дмитриев фармацевтичните концерни и лобитата стоят зад критиките на Спутник V:

 

„Те искаха да убият Спутник от самото начало. Първоначално твърдяха, че сме откраднали рецептата, след това, че сме регистрирали неправилно ваксината, след това твърдяха, че Спутник е неефективен или опасен. А сега, когато всички тези упреци бяха отстранени, се появи последният аргумент: това е руска ваксина».

 

Само в Германия, след разрешение, до края на годината могат да бъдат произведени десетки милиони дози Спутник V, казва Дмитриев. Планира се производството да започне с компанията R-Pharm в Illertissen, Бавария, а след това да се присъединят още две германски компании.

 

Докато Европа се колебае, руската ваксина продължава триумфалното си шествие в други региони. Един континент се превърна в основната арена на руската ваксинационна дипломация — Латинска Америка.

Само Аржентина поръча 20 млн дози.

 

Освен Аржентина, сред купувачите на руската ваксина са Бразилия, Мексико, Боливия, Венецуела, Парагвай и Никарагуа. Главно леви правителства залагат на руската ваксина.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа