За първи път бяха открити рентгенови лъчи от Уран

За първи път бяха открити рентгенови лъчи от Уран
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    03.04.2021
  • Share:

В нашата слънчева система има много небесни тела, които излъчват рентгенови лъчи, включително четири скалисти планети - Марс, Земя, Меркурий и Венера - и газовите гиганти като Юпитер и Сатурн, да не говорим за Слънцето, луните, кометите и дори Плутон, но досега учените не можеха да ги открият на Уран.


След нов анализ на съществуващи данни за наблюдения на планетата през 2002 и 2017 г., екип от изследователи е открил статистически значимо количество рентгенови лъчи от Уран и накрая е заключил, че планетата също ги излъчва. Тяхното проучване е публикувано в списанието JGR Space Physics.


Данните, които доказват емисиите на този вид радиация от Уран, идват от рентгеновата космическа обсерватория Chandra и са получени от усъвършенствания спектрометър за изображения на CCD (ACIS) на 7 август 2002 г. и от камерата с висока разделителна способност (HRC) на 11 август и 12 ноември 2017 г. Сигналите били много слаби, но идват от там, според учените.


Сега остава да се определи източникът на идентифицираните рентгенови лъчи. "Интересното е, че нашите изчисления предполагат, че Уран произвежда повече рентгенови лъчи, отколкото ако планетата разсейва само рентгеновите лъчи от Слънцето", казва една от авторките на изследването Афелия Вибисоно от Университетския колеж в Лондон.


"Пръстените на Уран са флуоресцентни като на Сатурн? Или тази толкова често забравяна планета може да има рентгенови сияния като Юпитер и Земята? Необходими са нови наблюдения на планетата", предположи тя възможните причини за рентгеновите емисии на Уран..

Станете почитател на Класа