В САЩ създават маската на утрешния ден

В САЩ създават маската на утрешния ден
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    03.04.2021
  • Share:

Тъй като администрацията на Байдън настоява за двойно маскиране за неопределено време и финансира дизайна за нови, по-добри покрития за лице, американците, които копнеят да дишат свободно, след като пандемията на коронавируса приключи, може да се наложи да помислят отново.


Министерството на здравеопазването и социалните услуги (HHS) обяви конкурс за „иновативни и ефективни дизайни за масово произвеждани устройства с ниска цена на употреба, които да се носят от широката общественост, за да се осигури защита от патогени на респираторни заболявания", с общ награден фонд от 500 000 $.


Първоначалните заявки трябва да бъдат подадени до 21 април и от тях ще бъдат избрани до 10 печеливши идеи, които ще си поделят 100000 долара, предвидени за първа фаза.


„С това предизвикателство за маски искаме да привлечем хората от цялата страна да разработят нови маски, които да са едновременно ефективни и удобни", каза заместник министър Ники Братчър-Боуман. „Това ще ни помогне да контролираме Covid -19 и да бъдем по-добре подготвени за бъдещи извънредни ситуации в областта на общественото здраве."


Във втората фаза участниците ще изпратят прототипи, които използват проучвания за ефективността на филтриране и отговарят на много критерии, които включват „удобство, комфорт и колко лесно дизайнът може да бъде произведен в голям мащаб". До пет печеливши прототипа ще разделят останалите 400 000 щатски долара награден фонд и ще получат достъп до научната експертиза, за да завършат разработката - но всички остават интелектуална собственост на HHS. Конкурсът е отворен за граждани, за законно пребиваващи в САЩ и за американския бизнес.


Миналия месец CDC буквално удвои препоръките за маски, призовавайки американците да носят две покрития, за да осигурят по-плътно прилепване. Американските здравни власти признаха, че бариерите пред използването на маски включват „контактен дерматит от продължително носене, физически дискомфорт, замъгляване на очилата и затруднена комуникация", с които новите дизайни трябва да се заемат.


Носенето на маски е разгорещен спор от началото на пандемията Covid-19. Докато първоначалните насоки на Световната здравна организация препоръчваха използването им от медицинския персонал, а не от населението, страните по света продължиха да налагат широкото им използване, дори на открито - или в случая на САЩ, на два слоя - настоявайки, че те са най-ефективната мярка за смекчаване разпространението на вируса.

Станете почитател на Класа