Индианци пред Белия дом „убиха ритуално черната змия“ на нефтопровода, тровещ земите им

Индианци пред Белия дом „убиха ритуално черната змия“ на нефтопровода, тровещ земите им
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    03.04.2021
  • Share:

Множество местни активисти и представители на засегнатите общности се събраха в четвъртък в столицата на Съединените щати, за да изразят категоричното си отхвърляне на нефтопроводите Dacota Access и Line 3 и да настояват президентът Джо Байдън да се съсредоточи върху слънчевата енергия и да спре да подкрепя тези проекти.


Проектът за подземен тръбопровод Dakota Access, дълъг приблизително 1886 километра, планира да прехвърля около 570 000 барела на ден от северозападната част на Северна Дакота до Илинойс, през Южна Дакота до Айова. Сиуксите и различни екологични групи протестираха срещу екологичните рискове и щетите върху свещеното наследство на племето.


На свой ред тръбопроводът Линия 3 ще транспортира петролни продукти от Алберта, Канада, до Уисконсин през северната част на Минесота.


Протестиращите преминаха през Вашингтон с огромна змия от черен плат, символизираща тръбите за нефт, които пълзят през техните земи и ги отравят. Мобилизацията достигна покрайнините на Белия дом, където членовете представиха символично „смъртта" на влечугото.


"Връщаме черната змия на президента Байдън", каза младеж от коренното население от шествието по улиците на американската столица, призовавайки властите да зачитат свободното, информирано и предварително одобрение на племенните общности за този тип проекти.


Активистката Джасилин Чарджър от племето сиукс на река Шайен., която е изправена пред обвинения за незаконно влизане, докато защитавала земите на своята общност в знак на протест срещу нефтопроводите, заяви: „Не може да се извърши нарушение върху открадната земя"

Станете почитател на Класа