Ваксинираните германци вече с привилегии

Ваксинираните германци вече с привилегии
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.04.2021
  • Share:

Според него окончателното решение ще бъде взето след преминаването на третата вълна на коронавирус

Гражданите, ваксинирани срещу коронавирус, които са развили имунитет, ще могат да пазаруват, без да се налага да си правят тест за COVID-19, и да пътуват без да спазват карантина. Това заяви ръководителят на Министерството на здравеопазването на Германия Йенс Шпан в интервю за „Билд ам Зонтаг“.

"Тези, които са получили ваксината, ще могат да пазаруват или да ходят в козметични и фризьорски салони без тестове. Също така, според института "Роберт Кох", вече няма да е необходимо да спазват карантина", каза Шпан.

Според него окончателното решение ще бъде взето след преминаването на третата вълна на коронавирус в Германия.

Ръководителят на Министерството на здравеопазването се позова на проучване на института „Роберт Кох“, според което на 15-ия ден след приключване на ваксинацията хората са по-малко заразни от тези, които имат отрицателен тест за COVID-19 и нямат симптоми на болестта.

В момента Германия е под карантина, но не толкова тежка, колкото през зимата. Отворени са училища и детски градини, фризьорски салони, салони за красота, магазини за цветя и книги. Без тестове можете основно да посещавате само супермаркети.

Увеличението на броя на заразените намаля през януари и февруари, но от март процентите отново започнаха да нарастват експоненциално. Експертите отдават това на разпространението на по-инфекциозен щам. Предполагаше се, че от 22 март уличните тераси на ресторанти, кина и театри ще могат да възобновят работата си, но тези планове все още се отлагат. Ограничителните мерки са удължени до 18 април и вероятно ще бъдат засилени.

Поне едната част от ваксината в Германия е получена от 12% от населението - малко над 10 милиона души. Напълно ваксинирани са 4,3 милиона.

 

 

 

Станете почитател на Класа