Показаха проекти на бъдещия свръхзвуков президентски самолет на САЩ

Показаха проекти на бъдещия свръхзвуков президентски самолет на САЩ
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    05.04.2021
  • Share:

През септември миналата година американските ВВС възложиха договор за 1 милион долара на авиокосмическия стартъп Exosonic за 24 месеца. Компанията има мисията да създаде спецификациите на бъдещия самолет, като вземе предвид някои данни като мощност, тегло, размери, комуникационни системи и оформление на кабината. Свръхзвуковият самолет, със скорост 1,8 Мах, ще транспортира американския президент по света за половината от времето, нужно днес.


Този президентски самолет ще е версия, способна да превозва 31 пътници и теоретично може да достигне скорост от 1380 мили в час (2220 километра в час).


Стефани Чахан, главният интериорен дизайнер на самолетите на Exosonic, обясни пред Daily Mail, че една от ключовите силни страни в този случай е гъвкавостта на кабината за настаняване на голямо разнообразие от пътници, за разлика от самолета Air Force One на настоящия президент.


Прототипът разполага с две самостоятелни зали с луксозно обзавеждане и материали, включително кварцови плотове и килим, изтъкан от смес от вълна и коприна.


Първата от бизнес залите може да побере трима пътници и включва възможността за провеждане на видеоконференция по време на полет.


Втората зала за персонал и гости побира осем пътници, които могат да работят съвместно и да си почиват. В този отсек има седалки, които се превръщат в легла, за да могат пътниците да спят на борда.


Самолетът разполага и с 20 места в зала за бизнес класа и има две бани.


Очаква се този свръхзвуков самолет да направи първия си полет в средата на 2030-те.

Станете почитател на Класа