Изтекоха онлайн личните данни на 533 милиона потребители на Facebook

Изтекоха онлайн личните данни на 533 милиона потребители на Facebook
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    05.04.2021
  • Share:

Лични данни на над 533 милиона потребители на Facebook от повече от сто държави бяха публикувани безплатно онлайн от потребител на нископрофилен форум за хакерство.


Открадната информация включва пълни имена на потребителите, телефонни номера, идентификатори във Facebook, местоположения, дати на раждане, биографична информация и, в някои случаи, имейл адреси, наред с друга информация, според Алон Гал, главен технологичен директор на фирмата. Хъдсън Рок, който беше първият, открил теча.


Течът засяга потребители в повече от 100 държави, включително над 32 милиона регистрирани потребители на интернет в САЩ, 13 милиона в Мексико, почти 11 в Испания, 8 в Бразилия, същия брой в Перу и почти 7 милиона в Чили.


Киберпрестъпниците „със сигурност ще използват информацията за социално инженерство, измами, хакерство и маркетинг", обяснява Гал.


През януари същият експерт вече предупреди, че киберпрестъпник е успял да създаде база данни с номера на мобилни телефони на около 533 милиона потребители на Facebook и я е продавал чрез „бот" в Telegram. Публикуваният набор от данни е много по-обширен и освен това е публикуван безплатно.

Станете почитател на Класа