Руски милиардер предлага конкурентна алтернатива на Суецкия канал

Руски милиардер предлага конкурентна алтернатива на Суецкия канал
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    05.04.2021
  • Share:

На 23 март Суецкият канал, решаващ транспортен маршрут, през който преминават около 30% от световния обем контейнери и около 12% от световната търговия със стоки, беше блокиран за шест дни от контейнеровоза Ever Given, оказвайки огромен натиск върху глобалните вериги за доставка.


Проучване на германския застраховател Allianz оцени щетите, причинени от блокадата на световната търговия, на между 6 и 10 милиарда долара на седмица, съобщава Ройтерс.


Но Северният морски път не е единствената алтернатива на стратегическия Суецки канал, която Русия може да предложи.


Руският милиардер Олег Дерипаска изрази надеждата си, че тази ситуация ще мотивира държавните руски железници да преразгледат транспортните услуги на страната. Според бизнесмена, Русия има няколко проекта, които лесно биха могли да се превърнат в подходящ заместител на египетския канал, най-важният от които е модернизацията на транссибирската железопътна линия, която свързва Москва с Далечния изток на страната.


"Между януари и февруари Китай удвои железопътния транспорт на стоки през Русия и Азия. Повишаването на цените и дългите морски доставки принуждават Пекин да развие железопътния транспорт", написа Дерипаска в канала си Telegram.


Според руския магнат, неотдавнашната катастрофа в Суецкия канал - ключов източник на доход за Египет - трябва допълнително да убеди международната общност в необходимостта от насърчаване на превоза на стоки с железопътен транспорт от Азия до Европа.


„Най-очевидната и икономически обоснована цел е Русия да се превърне във важен център и цялостна връзка между Азия и Европа".


Дерипаска подчерта, че присъщият потенциал на Транс Сибир, най-дългата железопътна мрежа в света с дължина почти 9 300 километра, може дори да се превърне в конкурентна алтернатива на китайския Нов път на коприната, който обхваща цяла Евразия.

Станете почитател на Класа