Слънчевата светлина убива коронавируса осем пъти по-бързо от предсказаното

Слънчевата светлина убива коронавируса осем пъти по-бързо от предсказаното
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    05.04.2021
  • Share:

Екип от учени се застъпва за разширяване на изследванията за уязвимостта на SARS-CoV-2 от слънчевата светлина, след като е открил несъответствие между най-новата теория по този въпрос и експерименталните резултати. Според заключенията от тяхното изследване в експериментите слънчевата светлина деактивира коронавируса осем пъти по-бързо, отколкото теоретичният модел предвижда.


Екипът сравнява данните от проучване от юли 2020 г. за бързото инактивиране на SARS-CoV-2 от слънчева светлина в лабораторна обстановка, с теорията за инактивирането на вируса чрез слънчева радиация, публикувана месец по-рано. Експериментите показаха, че времето за инактивиране на вируса е между около 10 и 20 минути, много по-бързо, отколкото прогнозира теоретичният модел.


„Теорията предполага, че инактивацията работи, като кара UVB лъчите да удрят РНК на вируса и да я повредят", обяснява Паоло Лузато-Фегиз, инженер от Калифорнийския университет в Санта Барбара (UCSB) и водещ автор на новия анализ, публикуван в The Journal of Infectious Diseases. Въпреки това, въз основа на откритите несъответствия, изследователският екип счита, че " инактивирането на РНК от UVB лъчи може да не е цялата история и може да е включен и допълнителен механизъм ".


По-специално, според Лузато-Фегиз и неговите колеги, заедно с инактивирането на РНК от UVB, друг по-малко енергиен компонент на слънчевата светлина, UVA лъчите, може да играе по-активна роля, отколкото се смяташе досега.


В този смисъл т Лузато-Фегиз твърди, че макар да се смята, че UVA лъчението няма голям ефект, то може да взаимодейства с някои от междинните молекули, което от своя страна може да ускори инактивирането на вируса.
„Учените все още не знаят какво се случва", признава Лузато-Фегиз, добавяйки, че неговият анализ посочва необходимостта от допълнителни експерименти „за отделно тестване на ефектите от специфични дължини на вълната на светлината и състава на средата".


Резултатите от тези експерименти могат да дадат път за нови, широко достъпни начини за боравене с вируса с помощта на UVA и UVB лъчението.


Съавторът на изследването и професор в UCSB, Янгуинг Жу, уточнява, че възможността UVA лъчите да инактивират вируса може да бъде много изгодна, тъй като в момента има широко достъпни евтини LED крушки, които са много по-мощни от естествените слънчева светлина.

 

UVA лъчите биха могли да се използват много по-широко за укрепване на системите за филтриране на въздуха с относително нисък риск за човешкото здраве, особено във високорисковите среди, като болници и обществен транспорт, подчертава Фернандо Темпрано-Колето, друг от съавторите.

Станете почитател на Класа