Британски марш срещу законопроекта „Антипротести“

Британски марш срещу законопроекта „Антипротести“
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    05.04.2021
  • Share:

Вчера стотици хора излязоха на улиците в Англия и Уелс, за да изразят своето отхвърляне на законопроекта "Антипротести", одобрен от Камарата на общините на британския парламент. Демонстрациите под лозунга „Убий законопроекта" се проведоха в 25 града в двете държави.


В Лондон имаше сблъсъци с полицията. Протестът завърши с арести, главно за "нарушаване на обществения ред и нападение над агенти", като 10 от тях бяха ранени, макар и не сериозно.


Протестиращите се опасяват, че новият законопроект за полицията, престъпността, присъдите и съдилищата, който се обработва в парламента и дава на силите за сигурност по-големи правомощия за ограничаване на протестите в интерес на обществения ред, ще ограничи правото им на събрания и ще предотврати участието им в демонстрации.


Спорната законодателна мярка ще даде на полицията на Англия и Уелс правото да налага предварителни условия за ненасилствени демонстрации, като начален и краен час на статични протести и дори да определят ограничения за шума. Така полицаите биха могли да се намесят, ако преценят, че „шумът нарушава дейността на дадена организация или има въздействие върху хората около нея".


Неспазването на полицейските инструкции води до глоби в размер до 2500 британски лири (около 3475 долара), като тези, причиняващи щети на паметници, могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор. Също така би станало престъпление да не се спазват определени ограничения, които протестиращите „трябва да знаят, дори и да не получат директна заповед от офицер".

Станете почитател на Класа