Защо целият свят ненавижда САЩ?

Защо целият свят ненавижда САЩ?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.04.2021
  • Share:

Китай не е единствената държава, която говори за правата на човека «по американски». Много страни обвиняват Америка в разпалване, подбуждане към етнически и междурасови конфликти и избягване на задълженията по международното право. Доказателствата са повече от достатъчни, отбелязва изданието. По целия свят се провеждат антиамерикански демонстрации.

 

Женмин жибао: Защо целият свят ненавижда САЩ?

 

 

На 17 март, на 46-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека, бяха разгледани резултатите от прегледа на правата на човека в САЩ, много държави разкритикуваха и обвиниха положението с правата на човека в САЩ.

 

Сирия заяви, че САЩ избягват задълженията си по международното право, търсейки оправдания за военната си стратегия. Сирия добави, че САЩ са заплаха за единството и териториалната цялост на другите държави. Съединените щати трябва да променят вътрешното си законодателство, да спрат военната агресия за защита на националната си сигурност, да спрат да окупират чужди територии и да ограбват природните ресурси на други държави и да преустановят финансирането на терористи и сепаратисти.

 

Тази година се навършват 10 години от началото на протестите в Либия, които прераснаха в гражданска война. След военните действия Либия не само не успя да реализира политическата демокрация, икономическия просперитет и социалната стабилност, а напротив, страната е в пълна разруха. Според последните данни на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси 278 000 либийци все още са без дом.

 

Бившият президент на САЩ Барак Обама призна, че намесата в Либия е най-голямата грешка по време на управлението му.

 

Тази година се отбелязва и 10-ата годишнина от сирийската криза. Десет години военни действия нанесоха сериозен удар по вътрешното развитие на Сирия. Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека, повече от 500 000 души са загинали в резултат на войната, а сирийската криза все още не е приключила. Бившата страна-производител на петрол в Близкия изток се превърна в източник на бежанци, сегашната ситуация в Сирия е „благодат“, донесен от човешките права «по американски».

 

През 1999 г. НАТО, водено от Съединените щати под лозунга за „правата на човека” в продължение на 78 дни бомбардира Югославия, тази военна операция остави незабравима скръб и кървави дългове.

 

През 2001 г. американските коалиционни сили започнаха война в Афганистан под предлог за борба с тероризма. Какво получи афганистанският народ? Държава, в която и до днес няма мир.

 

През 2003 г. САЩ започнаха войната в Ирак. САЩ обвини Ирак в притежание и съхранение на оръжия за масово унищожение, както и в помощ за терористите. Какво получи иракският народ? Държавата е унищожена, а икономиката отслабена.

 

През годините САЩ полагат активни усилия за „политизиране“ на въпроса за правата на човека, което не само противоречи на първоначалното намерение за защита на правата на човека, но и създава и подбужда омраза.

 

Всъщност напоследък в много части на света се провеждат антиамерикански демонстрации.

 

Подобни действия са негативна последица от действията на САЩ.

Отмъщението поражда отмъщение и това никога няма да има край.

 

Под предлог за защита на човешките права САЩ използват оръжия за разпространение на демокрацията, което от своя страна води до по-нисък жизнен стандарт, социални кризи и трагедии.

 

Вашингтон пося семената на ненавистта в различни части на света.

 

На 46-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека около 100 държави се противопоставиха на политизирането на въпроса за правата на човека и двойните стандарти в тази област. Освен това представителите на различни страни също изразиха своята съпротива срещу намесата във вътрешните работи на други държави на базата на политически цели и под предлог на правата на човека. Позицията на международната общност по отношение на САЩ е крайно ясна.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа