Китай се очертава като големия победител при COVID ваксините

Китай се очертава като големия победител при COVID ваксините
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.04.2021
  • Share:

Китай е напът да разшири международното си влияние, тъй като умело борави с най-ценната износна стока в момента, ваксините срещу COVID-19.

 

Глобалното разпространение на китайските ваксини на фона на сериозния недостиг, особено в по-бедните страни, помага на Пекин да достигне ново измерение на влияние. Най-малко 70 държави и територии са одобрили китайските ваксини или са сключили сделки за доставка на дози от Китай, пише Nikkei Asia Review.

 

Пекин също отстоява идеята за ваксинационни паспорти - издадени от правителството карти или стикери за смартфони, в които се посочва, че носителят е бил инокулиран срещу вируса - като своеобразно разрешително за международни пътувания.

 

И докато Китай работи за стимулирането на производството и прилагането на местни ваксини, за да засили влиянието си върху по-бедните страни, досега Пекин е дарил дози на 37 държави - богатите държави продължават да бъдат заети с осигуряването на достатъчно дози, за да инокулират собственото си население. 

 

Nikkei използва информация, предоставена от официалния уебсайт на китайското правителство и УНИЦЕФ, за да оцени обхвата на китайската дипломация относно ваксините.

 

Най-малко 70 държави и територии са одобрили китайските ваксини или са се съгласили да ги закупят. Освен това повече от 100 държави и територии са получили подкрепа за COVID-19 от Китай, като тук влизат и доставките на защитни маски за лице, разполагане на лекари и други видове здравна и медицинска помощ.

 

Сред подкрепените от Китай страни попадат държави, обхванати от мащабния инфраструктурен план на Пекин „Един пояс, един път“, както и някои латиноамерикански нации, които не участват в програмата.

Китай е изнесъл общо 115 млн. дози към края на март, според данни на британската компания Airfinity. За сравнение, Индия е изнесла 63 милиона дози, повечето от които са дози от ваксината на AstraZeneca, която произвежда по лиценз.

Междувременно Европейският съюз (ЕС) е изпратил 58 милиона дози до Великобритания, Япония и други страни по света.

 

 

Що се отнася до продукцията, Китай е произвел 230 милиона дози, много повече от това, което са постигнали САЩ, Европа или Индия.

Азиатската страна също се е възползвала от относително малкия брой случаи на заразени по време на първото огнище, което избухна в град Ухан в края на 2019 г. Ранният успех на Пекин в борбата с вируса му позволи да изнася големи количества от ваксините, които произвежда.

 

 

У дома програмата за ваксинация в Китай е фокусирана върху големите градове. В Пекин, който има население от над 21 милиона души, са инокулирани около 9 милиона.

Друг фактор, който подкрепя амбициите на Китай, е казусът, който възникна сред богатите държави по отношение на доставките. САЩ, Великобритания и други развити страни са договорили достатъчно дози, за да ваксинират близо двойно своето население, сочи проучване.

ЕС си е осигурил достатъчно дози, с които да имунизира над 1 млрд. души и които представляват над 20% от всички договорени дози ваксини. Ситуацията оставя много държави с ниски и средни доходи без избор освен да разчитат на Китай и Русия за доставки.

 

 

Друг проблем на Запада са закъсненията при доставките, което накара някои страни от региона да погледнат към Китай. Междувременно Индия реши да преустанови износа на ваксината на AstraZeneca, която произвежда, тъй като приоритизира собственото си население. В понеделник Индия отчете рекорден скок в броя на новозаразените - 103 558 случая.

 

Смяната на курса от страна на Индия принуди Непал, който преди това получаваше ваксини от своя южен съсед, да приеме 800 000 дози от Китай.

 

В ЕС Унгария също одобри китайска ваксина. След като се ваксинира с на китайската компания Sinopharm, министър-председателят Виктор Орбан заяви: "Отново работя, виждате, че съм напълно добре, не трябва да се страхувате ".

Пекин не крие намерението си да използва ваксините си с дипломатическа цел. Гвиана внезапно отмени споразумението си с Тайван за откриване на представителство в южноамериканската държава малко след като Китай предложи да достави безплатно определени количества от ваксината на страната.

Китай започна да инвестира във ваксини веднага след началото на пандемията, според изпълнителния директор на Airfinity Расмус Бек Хансен.

 

Станете почитател на Класа