Facebook не успокои мрежата, данните на Зукърбърг също са в теча

Facebook не успокои мрежата, данните на Зукърбърг също са в теча
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    06.04.2021
  • Share:

Facebook омаловажи новината за изтичането на лична информация на повече от 533 милиона свои потребители, която беше публикувана безплатно онлайн, като заяви, че това са "стари данни и уязвимостта, свързана с изтичането, вече е отстранена."


„Това са стари данни, които бяха съобщени през 2019 г. Открихме и отстранихме този проблем през август 2019 г.", заяви говорителят на Facebook Лиз Буржоа в профила си в Twitter.


Обясненията на компанията обаче не успяха да успокоят потребителите, някои от които си припомнят, че според Европейския общ регламент за защита на данните социалната мрежа е трябвало да ги предупредят за теча.


„Изпратено ли е известие за нарушение на данните до всички засегнати потребители? Не мога да намеря такова във входящата си поща - GDPR го изисква (поне за клиенти от ЕС). Или Facebook вярва, че е над закона?", коментира напълно основателно един потребител.


"Хората в големите корпорации наистина имат смелостта да омаловажат всяко катастрофално събитие, стига това да означава тяхното оцеляване", каза друг коментатор в отговор на говорителката на Facebook.


Доста потребители злорадстваха, тъй като телефонът, мейлът и други персонални данни на Зукърбърг също са сред изтеклите.


Открадната информация включва пълни имена на потребители, телефонни номера, идентификатори във Facebook, местоположения, дати на раждане, биографична информация и, в някои случаи, имейл адреси, наред с друга информация, според Алон Гал, главен технологичен директор на фирмата. Хъдсън Рок, който бе първият, открил теча. „Киберпрестъпниците със сигурност ще използват информацията за социално инженерство, измами, хакерство и маркетинг", обясни Гал.


Течът засяга потребители в повече от 100 държави, включително над 32 милиона записи на интернет потребители в САЩ, 13 милиона в Мексико, почти 11 в Испания, 8 в Бразилия, същия брой в Перу и почти 7 милиона в Чили.

Станете почитател на Класа