Папата призова за прекратяване на войната, насилието и надпреварата за нови оръжия

Папата призова за прекратяване на войната, насилието и надпреварата за нови оръжия
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    06.04.2021
  • Share:

Във великденското си послание Папа Франциск осъди конфликтите в Сирия, Йемен и Либия, като призова за прекратяване на „сблъсъка на оръжията".


В обръщението си папа Франциск заяви „Скандално е, че въоръжените конфликти не са приключили и военните арсенали се укрепват. Все още има твърде много войни и твърде много насилие по света! Нека Господ, който е нашият мир, ни помогне да преодолеем мисленето на войната".


„Нека Христос да вдъхнови световните лидери да ограничат надпреварата за ново оръжие", каза папата. Той изобличи „коварните и ужасни наземни мини", казвайки, „колко по-добър би бил нашият свят без тези инструменти за смърт".


Ливан, Ирак, Украйна, Хаити, Мианмар, Сахел, Етиопия, Нигерия, Тигрей, Мозамбик и Нагорни Карабах също бяха споменати в молитвите на папа Франциск и той призова „Израел и Палестина да преоткрият силата на диалога, за да се даде възможност на двете държави да живеят една до друга в мир и просперитет".


За пандемията Covid-19, Франсис насърчи богатите страни да разпространяват ваксините си на по-бедните нации и се помоли за тези, които са преживели трудности в резултат на вируса.


Миналия месец папа Франциск направи историческо пътуване до Ирак въпреки опасенията за безопасността му и каза на католиците, че го посещава „като покаян поклонник, за да измоли от Господа прошка и помирение след години на войни и тероризъм".

Станете почитател на Класа