Русия с финансов боен план, ако Западът удари икономиката и

Русия с финансов боен план, ако Западът удари икономиката и
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.04.2021
  • Share:

Москва се готви да отговори на нова вълна от потенциални икономически и финансови санкции от Съединените американски щати с мерки, предназначени да укрепят руската валута, да поддържат текущите плащания и да гарантират, че страната може да поддържа функционирането си, както обикновено.

„Съществува умишлено изчисление, за да се създаде токсична атмосфера около руските ценни книжа, за да се намали инвестиционният им потенциал“, заяви заместник-външният министър Александър Панкин в понеделник пред РИА Новости.

„Тези възможни нови ограничения върху държавните облигации са нож с две остриета и те очевидно биха навредили на американските финансови институции“, каза той.

„Но отдавна сме свикнали с факта, че любителите на едностранните ограничителни мерки са престанали да се грижат за собствената си загуба на бизнеси или за своите граждани", добави още Панкин.

 

В отговор той каза, че Москва работи за „разработване на мерки в случай на по-нататъшни враждебни стъпки срещу държавния дълг на Русия“.

 

Министърът добави, че:

 

„Както винаги, ще реагираме балансирано и адекватно, като се започне от принципа за поддържане на стабилността на руската икономика и финансовата система“.

 

Редица руски служители заявиха през последните седмици, че страната проучва развитието на система, която да съперничи на международния механизъм за плащане SWIFT.

 

В продължение на няколко години идеята руският бизнес да бъде изключен от платформата SWIFT се обсъжда от западните коментатори и представители.

 

Запитан дали това скоро може да стане реалност, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че „не можем да изключим нито една от потенциалните заплахи".

 

"Тези действия са неразумни и непредсказуеми, поради което, разбира се, тази ситуация ни задължава да бъдем нащрек", заяви още говорителят на Кремъл.

 

По време на среща с китайските си колеги миналия месец външният министър Сергей Лавров заяви, че „Съединените щати декларират, че мисията им е да ограничи възможностите за технологично развитие както на Руската федерация, така и на Китайската народна република“.

 

Той добави, че доларът трябва да бъде деприоритизиран като валута по подразбиране на международните пазари, а двете нации да се отклонят от използването на „контролирани от Запада международни платежни системи“.

 

През март правителството на Съединените американски щати наложи пакет от нови санкции срещу руските служители и бизнеса заради предполагаемото отравяне и последващо затваряне на опозиционния фигура Алексей Навални.

 

Оттогава отношенията между Москва и Вашингтон спаднаха още повече, а президентът на САЩ Джо Байдън предизвика спор с интервю за медиите, в което се съгласи, че руският му колега Владимир Путин е „убиец“. Двете нации сега са ангажирани в дипломатически дискусии на високо ниво за напрегнатата ситуация в източна Украйна.

 

 

Превод: СМ

Станете почитател на Класа