Как да разберете дали вашият акаунт във Facebook е сред разкритите 533 милиона

Как да разберете дали вашият акаунт във Facebook е сред разкритите 533 милиона
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    07.04.2021
  • Share:

Интернавтите могат да проверят дали личната им информация е била компрометирана, след като няколко експерти по киберсигурност предупредиха миналия уикенд, че данните на над 533 милиона потребители на Facebook са публикувани безплатно онлайн.


За да разберат дали данните са изтекли, потребителите на мрежата трябва да посетят уебсайта Have I Been Pwned? и да въведат своя имейл адрес. Понастоящем платформата проверява само дали имейлът е сред филтрираните.


Създателят на уебсайта и експертът по компютърна сигурност обаче Трой Хънт заяви в своя акаунт в Twitter, че проучва възможността да добави и телефонните номера.


Открадната информация включва пълните имена на потребителите, телефонни номера, идентификатори във Facebook, местоположения, дати на раждане, биографична информация и, в някои случаи, имейл адреси, наред с друга информация, според Алон Гал, главен технологичен директор на фирмата. Хъдсън Рок, който беше първият, който откри теча.


Въпреки че Facebook обясни подробно, че това са „стари" данни и че уязвимостта, свързана с изтичането, вече е била коригирана през август 2019 г., експертите в Have I Been Pwned? обясниха, че "основната стойност на данните е свързването на телефонни номера със самоличността, тъй като всеки запис включва телефона, а само 2,5 милиона съдържат имейл адрес."


Течът засяга потребители в повече от 100 държави, включително над 400 000 в България, 32 милиона в САЩ, 13 милиона в Мексико, почти 11 в Испания, 8 в Бразилия, същия брой в Перу и почти 7 милиона в Чили.

Станете почитател на Класа