Русия предупреди, че разполагането на ракети от САЩ и Англия ще я принуди да реагира

Русия предупреди, че разполагането на ракети от САЩ и  Англия ще я принуди да реагира
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    07.04.2021
  • Share:

Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова разкритикува в понеделник съобщенията на представители на Пентагона за разполагането на ракети с малък и среден обсег в различни региони на света.


"За задачите по разполагане и евентуално използване на такива оръжия американските военни формират специални оперативни групи, две от които очевидно се планират да бъдат разположени в Азиатско-Тихоокеанския регион и една в Европа. В същото време беше определено, че на европейски почва основната задача ще бъде да се достигнат зенитно-отбранителни системи в условия на конфликт с Русия", казва Захарова.


Съобщението за бъдещата модернизация на 44 ракетни комплекса М270 от британските въоръжени сили показва, че "към открито враждебните и дестабилизиращи изявления и действия в това отношение се присъединиха и военните на Обединеното кралство", казва говорителката, която осъди плановете на Пентагона да увеличи обхвата на високоточните ракети PrSM до 800 километра, докато сега официално е ограничен до 499 километра.


„Реализацията на такива военни програми се ускорява, което очевидно води до намаляване на пространството за политико-дипломатическо разрешаване на проблема и предотвратяване на по-сериозно влошаване в ракетната сфера", посочи Захарова, подчертавайки че „предложенията на Русия за установяване на мораториуми за разполагане на наземни ракети с малък и среден обсег са останали без конструктивна реакция".


"Ние по никакъв начин не затваряме вратата за диалог, но при настоящите условия не изключваме Русия да бъде принудена да променя все повече фокуса на усилията си към прилагането на военно-технически мерки за реагиране на възникващите ракетни заплахи", предупреди говорителката на руското външно министерство.

Станете почитател на Класа