Президентът на Литва се отказа да назове за Украйна датата на присъединяването й към ЕС

Президентът на Литва се отказа да назове за Украйна датата на присъединяването й към ЕС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.04.2021
  • Share:

Литовският президент Гитанас Наудеда вярва, че въпреки всичко Украйна ще стане част от Европейския съюз, но това ще отнеме време. В интервю за „Украинская правда“ политикът каза, че ако говорим за перспективата от 18 години, то за този срок е напълно възможно Киев да се присъедини към ЕС.

 

Президентът на Литва Гитанас Наудеда вярва, че Украйна има шанс да постигне членство в ЕС, но това няма да се случи в близко бъдеще. Както пише "Украинска правда", на въпрос на журналиста за това дали Украйна може да стане член на ЕС преди пенсионирането на Науседа, президентът отговори "разбира се", като първо предположи, че това ще стане след около 30 години. След като се изясни, че става дума за перспектива от 18 години, Гитанас Наудеда отговори: „Мисля, че в такъв период е напълно възможно това да се случи“.

 

В същото време според него Украйна няма време да стане член на ЕС преди собственото му пенсиониране - след 9 години. Той също така потвърди, че счита, че 2025, 2027 и 2028 г. са важни за сближаването на Украйна с ЕС, когато Полша, Литва и Латвия, приятелски настроени към Украйна, ще председателстват Съвета на ЕС.

 

Когато получим лоста на председателството на ЕС, това може да помогне много. Ние, постсъветските страни, се разбираме добре и ще използваме всички инструменти, които бъдещото ни председателство в ЕС ще даде, за да помогнем на нашите украински приятели да постигнат стратегическата цел на членството “, каза Наудеда.

 

Той не даде пряк отговор на въпроса дали е възможно Украйна в годината на литовското председателство да получи перспективата за членство, но подчерта, че това може да бъде много важна стъпка.

 

Получаването на перспектива понякога е дори по-важно от крайното постигане на целта. Защото колкото по-ясна е перспективата, толкова по-висока е мотивацията. И затова казваме: важно е да предоставим на Украйна перспектива за членство и много ясен график за сближаване с ЕС. И това е задача и за самия ЕС. Не само Украйна трябва да си направи „домашната работа“.

 

ЕС също трябва да бъде много твърд и да изпрати към асоциираните си партньори - не само Украйна, но и Молдова и Грузия - много ясни сигнали, които да ги мотивират да продължат напред “, каза Гитанас Науседа.

 

Той добави, че движението на Украйна в ЕС вероятно ще бъде по-дълго от това на Литва - 14 години - поради факта, че не всички обществени групи са еднакво консолидирани около идеята за европейска интеграция, но ако последователно се придвижвате към тази цел, тогава това е постижимо.

 

Трябва да се извършат реформи. Вече сте направили много - в реформирането на банковия сектор, в поземлената реформа. Всички ние приветстваме това, но сега казвам: моля, не се забавяйте. Защото забавянето ще означава, че стратегическата ви цел е отложена отново “, подчерта той.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа