Daily Express: „Унижение за ЕС“ - италианците щурмуват Сърбия в търсене на руски и китайски ваксини

Daily Express: „Унижение за ЕС“ - италианците щурмуват Сърбия в търсене на руски и китайски ваксини
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.04.2021
  • Share:

Италия изпитва недостиг на коронавирусна ваксина, а съседна Сърбия, която не е част от ЕС, е поръчала ваксини от Китай и Русия. Затова италианците се опитват да се запишат за ваксинации чрез сръбските дипломатически мисии и заплашват да предприемат собствени мерки, ако ЕС не може да се справи със ситуацията, пише Daily Express.

 

Италианците се опитват да се ваксинират срещу COVID-19 в Сърбия - ситуация, която британският Daily Express нарича "унижение за ЕС". Факт е, че Сърбия, която не е член на Европейския съюз, е подписала договори за доставка на ваксини от Китай и Русия, така че над 26% от сърбите вече са ваксинирани.

 

През уикенда 500 000 дози от китайската ваксина пристигнаха в Сърбия. Общо според сръбските власти те са получили 2,5 милиона дози. До края на април Сърбия очаква да ваксинира 40% от населението. В дадения момент е осигурена ваксина за малко повече от 38% от гражданите на Сърбия, докато за Италия тази цифра е само 18,34%.

 

Италианците се опитват да резервират ваксинации чрез сръбското консулство в Милано и посолството в Рим. Освен това през март италианският премиер заяви, че е готов да поръча ваксината от Русия. Той отбеляза, че ако ЕС не успее да координира действията си, тогава Италия ще тръгне по свой път.

 

На свой ред отговорните за доставката на ваксини в ЕС обвиняват компанията AstraZeneca. Според тях, ако Европа получи всички обещани количества ваксина, сега тя ще бъде наравно с Обединеното кралство по отношение на ваксинацията. Но през първото тримесечие на тази година AstraZeneca достави само една четвърт от дозите, поръчани от Европа, но за Великобритания - в пълен размер, въпреки че поръчката беше направена по-късно.

 

В момента в много европейски страни по-малко от 10% от населението е обхванато от процеса на ваксинация. Така че унгарският премиер отбелязва, че е направил правилния избор, когато е решил да не разчита на ЕС, а сам да поръча ваксината: „Някъде около ноември стана ясно, че поръчаните на Запад ваксини няма да пристигнат навреме. И изведнъж аз също видях, че Великобритания, САЩ, Израел и Сърбия бяха и ще бъдат преди Европа по отношение на ваксинациите, цитира думите на Виктор Орбан Daily Express.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа