Задължителните ваксинации са законни и необходими

Задължителните ваксинации са законни и необходими
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.04.2021
  • Share:

Европейският съд по правата на човека реши днес, че задължителните ваксинации са законна мярка и могат да се окажат наложителни в демократичните общества. Присъдата беше произнесена във връзка

с жалба на чешки родители.

 

 

 

"Тези мерки могат да се определят като необходими в едно демократично общество", се казва в присъдата. Решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) не се занимава пряко с ваксините срещу Ковид-19, но наблюдателите смятат, че то може да окаже пряко въздействие върху имунизационните кампании срещу коронавируса - особено по отношение на хората, които отхвърлят ваксинациите.

 

Тази присъда "разширява възможностите за задължително имунизиране в условията на сегашната пандемия от Ковид-19", каза пред агенция Франс Прес Никола Ервийо, юридически експерт, който следи работата на ЕСПЧ.

 

За какво бе конкретното дело?

 

Жалбата пред ЕСПЧ беше внесена от чешки семейства, които протестират срещу наложените им парични глоби или срещу забраната децата им да ходят на детска градина, след като родителите се възпротивили срещу задължителната имунизация.

 

Съдът постанови, че задължителните имунизации, поставяни на чешките деца от здравните власти в страната, са изцяло в интерес на самите деца. "Целта трябва да бъде следната: чрез ваксинация или чрез групов имунитет всяко дете да бъде опазено от тежки заболявания", пише в аргументите. Преценката на съдиите е, че чешките здравни власти не са нарушили чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека, отнасящ се до неприкосновеността на личния и семейния живот. Според чешкия закон, децата задължително се ваксинират срещу девет болести, сред които дифтерит, тетанус, коклюш, хепатит Б и дребна шарка.

Станете почитател на Класа