МВФ иска "временен" данък върху най-богатите, за нуждите на пандемията

МВФ иска "временен" данък върху най-богатите, за нуждите на пандемията
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    09.04.2021
  • Share:

Международният валутен фонд (МВФ) предлага правителствата на "напредналите икономики" да обмислят налагане на данък върху най-богатите, макар и само временно, за да се справят с увеличените публични разходи, генерирани в резултат на пандемията от коронавирус.


„За да се подпомогнат нуждите, свързани с пандемията, една от възможностите е да се облагат високите доходи с временна вноска в полза на възстановяването след covid-19", се казва в бележка на МВФ, подписана от Витор Гаспар, директор на отдел „Публични финанси" на фонда, както и от Рафаел Лам, Паоло Мауро и Мехди Раиси, от същия отдел.


В доклада "Фискален монитор", публикуван в сряда, МВФ засилва тази идея и конкретно предлага да се правят "вноски и данъци върху прекомерните корпоративни печалби. С това биха могли да бъдат натрупани ресурсите, необходими за подобряване на достъпа до основни услуги, укрепване на мрежите за защита и удвояване на усилията за постигане на целите за устойчиво развитие", се казва в документа.


Тази седмица основателят на Amazon Джеф Безос изрази подкрепата си за евентуално увеличение на данъците върху корпорациите в САЩ, докато правителството обмисля възможността да ги увеличи за първи път от 25 години насам.


В изявление Безос заяви, че подкрепя предложението на американския президент Джо Байдън за повишаване на корпоративните данъци върху доходите, за финансиране на един инфраструктурен план. Човекът, оглавяващ списъка на милиардерите на Форбс, който е увеличил състоянието си в една от най-лошите години на световната икономика, е поставил и дребен шрифт, заявявайки, че " подобна инвестиция ще изисква отстъпки от всички страни".


В доклада „Фискален монитор" МВФ споменава, че освен това са необходими данъчни реформи на национално и международно ниво, особено когато възстановяването от пандемията набира скорост.


В този смисъл се казва, че „напредналите икономики могат не само да облагат временно най-високите доходи, но и да увеличат прогресивността на данъчното облагане на доходите и на данъците върху наследството / даренията, както и въвеждане на данъци върху патримониума, ако предходните мерки не са достатъчни".


Междувременно се смята, че "развиващите се пазари и развиващите се икономики трябва да се съсредоточат върху укрепването на данъчния капацитет за финансиране на повече социални разходи".


МеВФ също се застъпва за ускоряване на процеса на ваксинация срещу коронавирус. "Колкото по-скоро ваксините спрат пандемията, толкова по-скоро икономиките ще могат да се нормализират", се казва в бележката на МВФ.


Кристалина Георгиева, директор на МВФ, посочи, че е необходимо „да се увеличи производството и разпространението на ваксини и да се остави настрана контролът върху износа".


В началото на пролетните срещи на МВФ и Световната банка тя настоя също така „да се финансира изцяло инструмента Covax, механизъм за глобален достъп до ваксини срещу covid-19, воден от Световната здравна организация (СЗО) и да се гарантира, че остатъците от ваксини се прехвърлят в бедните страни."

Станете почитател на Класа