Байдън иска да назначи специален пратеник за да спре проекта „Северен поток 2“

Байдън иска да назначи специален пратеник  за да спре проекта „Северен поток 2“
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    09.04.2021
  • Share:

Администрацията на американския президент Джо Байдън, която се стреми да блокира трансевропейския проект за газопровода „Северен поток 2", възнамерява да назначи специален пратеник, който да участва в преговорите в тази връзка, съобщи Politico в сряда, позовавайки се на свои източници.


В края на март 2021 г. американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан номинира неофициално Амос Хохщайн, който преди това беше специален пратеник и координатор по международните енергийни въпроси по време на президентството Обама. Освен това той беше близък съветник и политически довереник на тогавашния вицепрезидент Джо Байдън и до края на миналата година беше член на надзорния съвет на украинската енергийна компания Naftogaz.


"Амос би бил страхотен човек за тази позиция, той има добра репутация, тъй като е работил по подобни въпроси по време на администрацията на Обама.", каза източникът.


Възможното назначение сочи към нов стратегически подход от администрацията на Джо Байдън, според Politico. Преди това Белият дом беше възложил темата на експерти по европейските въпроси от Съвета за национална сигурност и Държавния департамент.


Ако новината бъде потвърдена, това ще означава, че във Вашингтон има нов консенсус относно оценката на проекта и решимостта, че той изисква специално внимание, като се има предвид, че работата вече е изградена на 96% и е близо до завършване.


Според медийни източници дипломатическата ситуация, която възниква от това, е изключително деликатна за САЩ. От една страна, те се стремят да попречат на Москва да постигне този енергиен лост. От друга страна, те искат да укрепят отношенията си с Германия, която от своя страна оказва натиск върху Вашингтон, за да предотврати спирането на строителството на газопровода. "Ние сме между чук и наковалня", призна висш служител в администрацията на Байдън.


Някои служители обаче твърдят, че назначаването на специален пратеник може да има обратен ефект, тъй като ще забави налагането на санкции срещу Русия заради „Северен поток 2" и в същото време ще изпрати съобщение до Русия и Германия, че САЩ са отворени на отстъпки в замяна на участието й в политически диалог.


Северен поток 2 е замислен да увеличи значително капацитета за доставка на газ на Северен поток 1, като ще удвои доставките на природен газ от Русия до Германия през Балтийско море. Газопроводът ще захрани 26 милиона домове и значително ще намали сметката за енергия на гражданите на Северна Европа.

Станете почитател на Класа