Киев моли руските войски да се оттеглят

Киев моли руските войски да се оттеглят
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.04.2021
  • Share:

Украинското външно министерство стигна до извода, че Русия възнамерява да упражни военен натиск върху Украйна.

Това се съобщава в изявлението, публикувано на официалния сайт на украинското външно министерство.

 

Киев моли руските войски да се оттеглят от границата. Москва не реагира

 

Отбелязва се, че на 7 април Украйна е активирала Виенския документ на ОССЕ от 2011 г. относно мерките за изграждане на доверие и сигурност.

 

„Съгласно процедурата, предвидена в този документ, на руската страна бе изпратено официално искане за разяснения относно значителното увеличаване на военното присъствие на Руската федерация по границата с Украйна и във временно окупираните територии на Украйна през последните дни.

 

За съжаление руската страна отказа да предостави съществена информация в съответствие с искането, като заяви, че не провежда подобни дейности. По-нататъшните опити на украинската страна да включи Русия в консултации, насочени към намаляване на сигурността и напрежението, също бяха игнорирани от руската страна. Руската делегация също бойкотира срещата, свикана от Украйна на 10 април с участието на други държави-членки на ОССЕ “, се казва в изявлението.

 

„Отказът на Москва да се съобрази с разпоредбите на Виенския документ е поредното потвърждение на намеренията на Руската федерация да продължи военния натиск и силови заплахи срещу Украйна. Призоваваме руската страна да изтегли войските си от границата с Украйна, да спре войнствената риторика и дезинформация и да започне добросъвестно да изпълнява защитните разпоредби на Минските споразумения и ангажиментите си по Виенския документ на ОССЕ“, заяви Министерството на външните работи на Украйна.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа