Срещата между Зеленски и Ердоган

Срещата между Зеленски и Ердоган
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.04.2021
  • Share:

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков по време на пресконференция коментира неотдавнашната среща между президентите на Украйна и Турция Владимир Зеленски и Реджеп Ердоган в Истанбул и изявлението на турския лидер за Крим.

 

Кремъл коментира срещата между Зеленски и Ердоган

 

Говорителят на Кремъл припомни, че Турция има суверенно право да изгражда отношения със съседите си и тези преговори са част от украинско-турските отношения.

 

„Техните изявления относно Крим принадлежат към категорията въпроси, по които имаме сериозни разногласия. Те трудно могат да бъдат уредени с украинската страна, но се надяваме, че нашата последователна линия ще ни позволи да убедим турските партньори, че сегашната им позиция е напълно погрешна по отношение на Крим“, подчерта Песков.

 

На 10 април президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, след разговорите с украинския си колега Владимир Зеленски, заяви, че позицията на Анкара относно присъединяването на Крим към Русия на референдума остава непроменена (Анкара не признава статута на Крим като субект на Русия, бел.ред.).

През март 2014 г. в Крим се проведе референдум, в резултат на който полуостровът стана териториална част на Русия, а Севастопол — град с федерално значение.

 

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков назова Турция важен и стратегически партньор на Русия и изрази надежда, че някой ден турските колеги ще разберат правилността и валидността на позицията на Руската федерация по отношение на Крим.

 

Кремъл: Турция рано или късно ще приеме руския Крим

 

В разговор с журналисти той заяви, че в момента Русия има тясно сътрудничество по всички регионални въпроси с Турция, включително за Азербайджан и Сирия.

 

„Въпреки трудните моменти, президентите успяха да намерят компромис. Ние високо ценим политическата воля за намирането на компромиси“, добави Песков.

 

Той отговори и на въпроса защо Турция не е съгласна с Русия по въпросите на Крим:

 

„Въпросът е от категорията на разногласията. Търпеливо продължаваме да обясняваме, рано или късно нашите турски колеги ще разберат правилността и валидността на нашата позиция.»

 

Миналата година турският президент Таип Ердоган по време на съвместна пресконференция с украинския си колега Владимир Зеленски заяви, че страната му не признава Крим като част от руските територии.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа