Да очакваме ли кървава веселба!?

Да очакваме ли кървава веселба!?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.04.2021
  • Share:

Платежният баланс на Русия, подготвен от Банката на Русия, свидетелства за рязък приток през първото на тримесечие на тази година на “черни” капитали, не наблюдавани от държавната финансова статистика.

 

Разделът “чисти грешки и пропуски” външно изглежда невинно, но високото качество на статистиката на Банката на Русия позволява да се тълкува като салдо на трансграничното движение на невидимите за държавата финансови потоци, подаващи оценка единствено по косвени признаци - тоест “черни капитали”, носещи доста престъпен характер.

През 2020 година общото салдо на приток на “черни” капитали беше 2,8 милиарда долара (и беше положително цялата година, с изключение на второто тримесечие, когато оттокът на престъпни капитали под влиянието на паниката превиши притока им, при това до символичните 0,1 милиарда долара), а през първото тримесечие на 2021 година почти толкова: 2,5 милиарда долара, тоест повече от шест пъти повече от равнището на аналогичния период миналата година.

 

Въпреки че либералите се радват на притока на "чуждестранни инвестиции", както разбират разрушителния спекулативен капитал и правят всичко, за да заместят продуктивните преки инвестиции, дори и те, които в политиката си правят всичко възможно за превръщането на страната си в тяхна жертва, не са способни да поощряват притока на престъпни капитали на глас.

 

Без съмнение, организираната престъпност несравнимо по-добре от националната и корпоративната бюрокрация разбира перспективите на случващото се, затова и притокът на “черни” капитали може да свидетелства за по-приемливи перспективи за Русия в сравнение със средното равнище на останалите региони на земята.

 

Престъпността обаче, подобно на спекулантите, печели предимно от дестабилизация и деградация, ако е необходимо, като участва пряко в организирането на кризи като ударна сила на глобалната управляваща класа - и от тази гледна точка притокът на престъпен капитал в Русия може да бъде страшен знак за предстоящ катаклизъм.

 

 

Михаил Делягин,  Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа