Бабиш: Докладът на контраразузнаването за взривовете няма да бъде публикуван

Бабиш: Докладът на контраразузнаването за взривовете няма да бъде публикуван
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.04.2021
  • Share:

Според министър-преседателя атаките срещу оръжейните складове през 2014 г. не представляват акт на държавен тероризъм

Докладът на службата за сигурност и информация на Чехия (контраразузнаването) за взривовете в оръжейните складове във Върбетице през 2014 г няма да бъде публикуван. Това заяви пред журналисти премиерът на Чехия Андрей Бабиш, предаде ТАСС.

Според чешките власти в тях са замесени руските специални служби.

"Докладът [на контраразузнаването] за взривовете във Врбетице не може да бъде публикуван", заяви Бабиш, въпреки че само преди ден обяви, че отчетът ще бъде разсекретен и представен пред обществото.

Според неговите думи взривовете не представляват акт на държавен тероризъм.

"Това не е бил акт на държавен тероризм. Това е била атака срещу товар, предназначен за български трговец [на оръжие], който след това вероятно е смятал да го продаде", заяви Бабиш.

Така той отново потвърди заявеното вече от чешките власти, че става въпрос за оръжейна пратка, предназначена за българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

Днес в нарочно съобщение до медиите от фирмата на Гебрев ЕМКО категорично заявиха, че компанията не е изнасяла боеприпаси за Украйна с произход от Чехия. Опровергават се и съобщенията, че унищожените при взрива през 2014 година боеприпаси са били техни.

 

 

 

Станете почитател на Класа