Защо циганите в Чехия крият произхода си?

Защо циганите в Чехия крият произхода си?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.04.2021
  • Share:

Много чешки роми крият етническия си произход, за което си има и исторически причини. Едва 13 хиляди от тях са обявили ромския си произход. Нова кампания сега цели да промени тези нагласи.

 

 

 

От събота (17.04.2021) в Чехия се провежда редовното преброяване на населението, което се прави на всеки десет години. Няколко милиона граждани вече са попълнили електронните формуляри за преброяването, което ще приключи на 11 май. То е с ключово значение и за етническите малцинства, и особено за най-голямото сред тях – това на ромите

 

Националност: ром

 

На преброяването през 2011 едва 13 000 души бяха обявили своята националност като „ромска“. Според преценките на експерти обаче действителният брой на ромите е между 200 и 300 хиляди. Чешките ромски организации полагат големи усилия да убедят ромите, че е важно да признават етническата си принадлежност, защото това може да окаже сериозно влияние на интеграцията на ромите в чешкото общество през идните години.

Михал Мико, директор на РоманоНет - организация, която подкрепя тази кампания, казва: „Удивително е колко малко роми знаят, че в графата „националност“ биха могли да нанесат както „ромска“, така и „чешка“, а и двете едновременно, ако се чувстват като чехи и роми.“

 

Статистическата служба също окуражава представителите на малцинствата да обявяват своя етнос. Тези данни се попълват на доброволна основа. „Дали след преброяването през тази година в Чехия ще има повече роми или не, зависи единствено от самите роми“, казва Йолана Волданова, говорителка на Чешката статистическа служба.

 

Защо крият етническия си произход?

 

Числеността на едно малцинство, разбира се, има значение за това какви възможности има то да упражнява своите граждански права. Колкото повече представители има едно малцинство, толкова по-голямо е влиянието му върху общините, регионите и цялата държава.

 

"Преброяването отразява атмосферата в обществото: ромите не се чувстват добре приети тук, техните потребности се редуцират единствено до малцинствените им права“, казва Яна Хорватова, директорка на Музея за ромска култура в Бърно. Като пример за това тя казва, че от години се опитва да убеди образователното министерство да включи историята на чешките роми в учебниците по история.

 

Друга причина, поради която голяма част от ромите крият етническия си произход, е свързана с факта, че данните от преброяването на населението в Чехословакия в периода между Първата и Втората световна войни са били използвани от нацистите при окупацията на Бохемия и Моравия през 1939 година, за да избият тамошните роми.

 

„Въз основа на данните от тези преброявания нацистите съставят списъци на ромите, които след това са били депортирани в концентрационните лагери“, потвърждава историчката Ана Мишкова, която изследва проблемите на Холокоста.

 

"90% от ромите, които през 1938 са живеели в т.нар. Протекторат Бохемия и Моравия, са умрели по време на войната“, добавя тя. Решението за изпращане на ромите в трудови лагери, които в действителност са били концентрационни лагери, е взето обаче по времето на т.нар. Втора чешка република (1938-1939) – т.е. още преди страната да бъде окупирана от Вермахта. Повечето роми от тези лагери след това са избити в Аушвиц.

 

60 000 чешки роми във Великобритания

 

Сегашното преброяване на населението в Чехия ще докаже и един нов феномен -  масовата миграция към Великобритания. Според преценки на чешкото посолство в Лондон, във Великобритания в момента живеят близо 60 000 чешки роми – това е повече от половината от всички чешки граждани на Острова.

 

Факт е също, че мнозинството от чешките роми се изявява във Великобритания значително по-успешно, отколкото в родината си. „Разбира се, техният отлив отслабва позициите на ромското малцинство в самата Чехия, но аз се радвам за тези хора – за това, че в чужбина живеят по-добре“, казва Яна Хорватова.

Станете почитател на Класа