Показват единствената в света бойна космическа станция, разработена в СССР

Показват единствената в света бойна космическа станция, разработена в СССР
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    27.04.2021
  • Share:

Единствената в света космическа бойна станция, разработена в Съветския съюз, беше показана за първи път по руската телевизия. Военният канал Звезда показа станцията много подробно миналата седмица като част от програмата си „Военная прийомка".


Станцията Алмаз е създадена през 60-те години на миналия век. Според канал Звезда устройства от този тип са разработени за фото и радио разузнавателни задачи, както и за управление от орбита на военно оборудване, което се намира на Земята.


Станцията е оборудвана с 34 двигателя, 17 от които са основни, а други служат като резерв.


Въпреки толкова многото двигатели, Алмаз се нуждае само от 150 грама гориво на ден, каза космонавтът Борис Волинов, който е летял в космоса на тази станция.


Станцията е била оборудвана с оръдие, което може да стреля на откоси, което е използвано само веднъж, както и с оръжие, подобно по действие на граната, но с двигател и способност за автономен полет.


Защитата на станцията била гарантирано с космически изтребител, който може да променя не само височината на орбитата, но и нейната равнина. Изтребителят е трябвало, ако бъде необходимо, да се приближи до враждебен космически кораб и да го унищожи.


По време на програмата беше обяснено, че създаването на космически оръжия е необходимо за отбрана, тъй като САЩ са разработили сателити, способни да деактивират съветските космически кораби и оборудване.


Ако се вземе предвид фактът, че основната задача на Алмаз е разузнаването и събирането на данни, става ясно, че станцията е разполагала и със специално оборудване за снимки.


Станцията е можела да прави ясни снимки, докато се движи със скорост от 7 километра в секунда. Получените изображения са изпращани на Земята по фото-телевизионен канал.


Що се отнася до визуалното наблюдение, Алмаз е оборудвана с устройство, което осигурява на космонавта панорамна гледка на необходимата зона на нашата планета за по-дълго време, между 40 и 60 секунди. Леонард Смиричевски, инженер, който провеждал експерименти на станцията, отбелязва, че това „замръзване" на изображението е ставало възможно благодарение на специална система от огледала, която в началото се е движила леко напред, а след това назад.


С течение на времето обаче СССР спрял използването й, след като направил залог на космическата станция "Мир", раказа водещият на "Военная прийомка".

Станете почитател на Класа