Байдън с „предупреждение“ към Путин преди срещата

Байдън с „предупреждение“ към Путин преди срещата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.06.2021
  • Share:

В изявление, тълкувано от някои като „предупреждение", президентът Байдън стартира първото си пътуване в чужбина като лидер на САЩ. Той обяви, че се отправя към срещата с руския президент Владимир Путин, „за да му кажа каквото искам да знае".


Байдън кацна в Обединеното кралство в сряда, преди среща с премиера Борис Джонсън в четвъртък и началото на срещата на върха на Г7 в петък. Графикът му през следващите дни е натоварен. От Г-7 в Корнуол Байдън ще пътува до Брюксел за срещата на върха на НАТО и след това до Швейцария след седмица, за да се срещне с руския си колега.


Последният му ангажимент се очаква с най-голямо нетърпение от експертите и журналистите. Почти три години след като американският коментарият критикува Доналд Тръмп, който не осъди Путин достатъчно гласно на среща в Хелзинки, либералите в медиите и депутатите от двете партии ще очакват Байдън да заеме по-строга позиция, след като президентът нарече Путин „убиец" и обеща през кампанията си да го накара да „плати цената" за предполагаемата намеса в изборите.


Байдън, говорейки пред събрание на американски военни в Съфолк, очерта плановете си за пътуването, заявявайки, че ще се срещне с Путин, „за да му кажа каквото искам да знае".


Декларацията на Байдън от вида „лошо момче" предизвика бурни аплодисменти на присъстващите военни и беше описана от много коментатори онлайн като „предупреждение". И все пак Байдън заяви, че иска „стабилни, предсказуеми отношения с Русия, изградени около отговорностите на двете сили."


„Но бях ясен, че Съединените щати ще реагират стабилно и смислено, ако руското правителство се ангажира с вредни дейности. Ще съобщя, че има последици от нарушаването на суверенитета на демокрациите в САЩ, Европа и другаде." добави Байдън.


Позоваването на Байдън на „суверенитета на демокрациите" е стандартна демократична идея и по този начин Байдън може да притиска Путин по редица въпроси, включително предполагаема намеса в изборите, задържането на опозиционния активист Алексей Навални и глобалните кибератаки. Както първите, така и вторите биват свързвани с Москва от американските медии и някои официални лица, въпреки че не са предоставени доказателства за руско участие в нито едното от двете.


Въпреки че съюзниците на Байдън в американските медии представят президента като твърд към Путин, Байдън все пак даде на руския си колега една основна външнополитическа отстъпка откакто встъпи в длъжност: той се отказа от санкциите върху новия газопровод „Северен поток 2", като позволи най-накрая да приключи проектът, свързващ руските находища на природен газ с европейските потребители. Бившият президент Доналд Тръмп, въпреки постоянните обвинения у дома, че е „мек" спрямо Русия, спря проекта за повече от година със санкции.


Междувременно Путин определи Байдън като „опитен, уравновесен и внимателен човек, прекарал целия си живот в политиката" и изрази надежда, че тези качества ще имат положителен ефект върху предстоящите преговори. Но също каза, че „не очаква нищо, което може да се превърне в пробив в отношенията между Русия и САЩ."

Станете почитател на Класа