Байдън носи раздор

Байдън носи раздор
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.06.2021
  • Share:

Изглежда, че американският президент щеше да обърне участниците в срещата на Г-7 срещу Русия и Китай, но не успя.

 

Байдън носи раздор

 

 

Първоначално държавите гледаха на Г7 като на събиране на политически лидери, които преди всичко трябва да решат проблеми около икономическото развитие на участващите страни. Но сега можем да кажем със сигурност, че Джо Байдън, подготвяйки се за срещата на лидерите на Г-7, се опита да представи Русия и Китай в далеч не розови цветове.

 

Всъщност Съединените американски щати чрез своя президент декларираха, че Америка ще управлява света от позиция на силата.

 

Американският президент написа това в неотдавнашната си статия, публикувана във Washington Post. Разбира се, лидерът на САЩ не пропусна да спомене както пандемията на коронавируса, така и вредното влияние на Русия и Китай върху външния свят. Любимата тема на активистката Грета Тунберг също не остана без внимание — климатичната криза.

 

Виждайки Китай като конкурент номер едно на САЩ, Байдън помоли водещите демокрации в статията да предложат алтернатива на Поднебесната.

 

Американският лидер написа текста малко преди първото си задгранично пътуване, в което планира да посети Европа, за да проведе срещата на върха на Г-7, както и да разговаря с членовете на НАТО и представителите на Европейския съюз.

 

Повече от ясно е, че китайските експерти не са съгласни с Америка относно желанието на САЩ да управляват света.

 

По-скоро те силно се съмняват в способността на Съединените щати да играят ролята на планетарен хегемон. Понастоящем се наблюдава преход от еднополюсна към многополярна система от отношения, подтикнат от пандемията covid.

 

Съединените щати рискуват да допускат все повече грешки при решаването на международните проблеми на фона на спада на собствената си конкурентоспособност. На неотдавна проведения Международен икономически форум в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ си позволяват да считат, че имат право на грешка. Руският президент завърши речта си за Америка с думи с двояк смисъл — „САЩ вървят по пътя на Съветския съюз“.

 

На срещата на върха на Г7 Байдън се надява да съживи алиансите на Америка, които да работят в интерес на САЩ.

 

Междувременно експерти от Китай считат отношенията в рамките на Г7 за остарели. Всъщност световното господство престана да принадлежи на Америка и се премести в източните страни като Китай. От създаването на Г-7 през 1975 г. някои азиатски страни претърпяха значителни икономически промени, тласкайки тези държави напред. Ян Сию, старши научен сътрудник в Китайския институт за международни изследвания, казва, че страните от Г7 вече не са толкова мощни, както преди.

 

Сию също счита, че Америка в последно време не е същият конкурент на Китай, както през предишните години. Според него Съединените щати не са имали време да извършат необходимите реформи навреме, за да останат на повърхността, конкурирайки се с Поднебесната. Злощастният коронавирус, с който трудно се справиха държавите от Г7, докато Китай в резултат на засилените мерки за ограничаване на болестта успя да спре епидемията по възможно най-бързия начин, също има отношение.

 

Някои китайски наблюдатели забелязаха лицемерието на американските политици.

 

Това се случи след скандала с Дания, когато страната беше обвинена в шпионаж. Датчаните шпионираха европейски политици в името на Щатите.

 

Китайците твърдят, че след това не може да се говори за взаимно уважение между трансатлантическите партньори.

 

Китайският експерт Ли Хайдун, професор в Института за международни отношения към Китайския университет по външни работи, е съгласен с Путин, че Америка върви по пътя на СССР. Професорът допълва думите на руския президент, сравнявайки САЩ и Съветския съюз. Ли Хайдун твърди, че Щатите злоупотребяват с властта си, както е правил СССР по своето време.

 

На ПМИФ 2021 г. Путин обяви за изключително ниските отношенията между Америка и Русия в последно време. На свой ред отношенията между Руската федерация и КНР, според президента Путин, са достигнали много високо ниво, а Китай и Русия имат много общи интереси.

 

Друг китайски експерт Ян Чзин, изследовател в Института за изследвания по Русия, Източна Европа и Централна Азия към Академията за социални науки на КНР, казва, че Байдън е в състояние да смекчи тежестта на отношенията между Руската федерация и САЩ, но това е много трудна задача за него. В същото време американският президент може да настрои Русия срещу Поднебесната. Но това е под съмнение, счита Ян Чзин, тъй като е налице силна връзка между Руската федерация и КНР, както икономическа, така и политическа.

 

В резултат, дори ако Байдън направи всичко възможно, за да убеди европейските си колеги да се дистанцират от Русия и Китай, ЕС едва ли ще предприеме тази стъпка. Освен това пандемията, която удари силно държавните бюджети на световните сили, само ще засили отношенията между Европа, Русия и Китай. Въпреки санкциите, има такива неща като човечност, така че европейците ще мислят сто пъти повече, преди да предприемат каквито и да било резки движения.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа