Резултатите от срещата на върха в Женева, според Владимир Путин и Джо Байдън

Резултатите от срещата на върха в Женева, според Владимир Путин и Джо Байдън
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.06.2021
  • Share:

Президентът на Русия Владимир Путин и американският му колега Джо Байдън проведоха лична среща на върха в Женева (Швейцария) на 16 юни - дългоочакваната първа среща на двамата лидери, откакто Байдън пое властта.


Преди срещата и Путин, и руският външен министър Сергей Лавров отбелязаха, че нямат илюзии за значителен напредък, но подчертаха значението на обмена на мнения на най-високо ниво и създаването на условия за нормализиране на напрегнатите руско-американски отношения. От своя страна Байдън, който определи тази среща като критична, увери, че иска "стабилни и предвидими отношения" с Москва, но предупреди, че Вашингтон няма да се поколебае да "реагира на бъдещи вредни действия от Русия ".


Според Путин „разговорът е бил много конструктивен". Описвайки хода на срещата в Женева, Путин заяви, че "не е имало враждебност". "Напротив, срещата ни беше разработена с принципи. Разбира се, имаме различия в много мнения, но във всеки случай и двете страни демонстрираха желанието да се разберат и да намерят начини за сближаване на позициите", каза той.


Неговият колега от САЩ, който отговори на въпросите на журналистите малко по-късно, отбеляза, че „няма заместители за личните срещи между лидери". "Президентът Путин и аз имахме чиста и уникална способност да управляваме отношенията между две мощни и горди държави. Трябва да ви кажа, тонът на цялата среща, предполагам общо четири часа, беше добър, положителен", каза Байдън..


По време на заключителната пресконференция руският президент припомни, че през 2017 г. Конгресът на САЩ обяви Москва за „враг и съперник" и въведе в законодателството си разпоредби за необходимостта от подкрепа на демократичните процеси и политическите организации в Русия. "Сега нека си зададем един въпрос: ако Русия е враг, какви организации ще подкрепят САЩ в Русия? Мисля, че те няма да бъдат тези, които укрепват Русия, а тези, които я спират", каза президентът, за да подчертае, че това е "публично заявената" цел на Вашингтон. Според Путин Русия трябва да го приема "с повишено внимание", но ще действа изключително в рамките на руското законодателство.


Междувременно Байдън заяви, че отношенията между двете страни "трябва да бъдат стабилни и предвидими". "Казах на президента Путин, че моят дневен ред не е срещу Русия или някой друг, а в полза на американските граждани", повтори той.. „Владимир Путин не се интересува от влошаване на двустранните отношения с Вашингтон. Не мисля, че търси студена война със Съединените щати", каза той, цитирайки думите, които той казал на Путин: „Очевидно това не интересува никого, нито вашата страна, нито моята, че сме в ситуация, която е като нова Студена война", каза Байдън.


Путин заяви, че двамата лидери са се съгласили да започнат двустранен интегриран диалог по стратегическата стабилност, за да се създаде основа за бъдещ контрол на оръжията и мерки за възстановяване намаляването на рисковете.


Американският президент подчерта "взаимния интерес от сътрудничество за нашите народи, руския и американския, но също така и за ползата и сигурността на света. Казах на президента Путин, че трябва да имаме някои основни правила, които всички да спазваме. Обсъдихме подробно следващите стъпки, които нашите страни трябва да предприемат за мерки за контрол на оръжията, необходимите стъпки за намаляване на риска от непреднамерен конфликт", каза Байдън.


На фона на нарастващото значение на кибер технологиите в света, въпросът за сигурността в тази област е все по-актуален и лидерите на Русия и САЩ му обърнаха внимание.


Руският президент отбеляза, че двете страни са се съгласили да започнат консултации в тази област. Той подчерта „необходимостта от отхвърляне на всякакви подмятания, сядане на експертно ниво и започване на работа в интерес на САЩ и Руската федерация, ние сме съгласни по този принцип и Русия е готова за това. "


Байдън от своя страна посочи, че „критичната инфраструктура трябва да бъде забранена за хакване" и заяви, че той е описал на Путин 16 конкретни типа образувания, които попадат в тази категория. "В резултат на срещата Русия и САЩ се споразумяха да работят по конкретни разбирания за това какво е отвъд границите и да проследяват конкретни случаи", каза той.


Преди да пристигне в Женева, Джо Байдън обяви, че един от въпросите, които иска да засегне на срещата, е нарушаването на правата на човека.


Коментирайки дискусиите в това отношение, Путин подчерта действията на САЩ, където все още работи затворът в Гуантанамо. Той подчерта, че това „не отговаря на нищо - нито на международното право, нито на законите на САЩ". Освен това той заяви, че Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е отворило затвори в няколко държави, в които са били прилагани изтезания. „Какво е това? Това човешки права ли са?", попита той.


Президентът на САЩ подчерта, че не може да поддържа доверието на своите граждани, ако не защитава правата на човека и обеща да повдигне въпроса в бъдещия диалог с Русия.


Лидерите се обърнаха и към случая с Алексей Навални. Путин потвърди "той е знаел, че е нарушил действащия в Русия закон", като уточнява, че Навални трябва да се явява периодично пред властите, тъй като е осъждан два пъти условно на затвор. Руският президент заяви, че той "съзнателно е игнорирал това законово изискване, заминал е за лечение в чужбина и властите не са поискали той да се върне. На излизане от болницата Навални публикува материали от разследващата си работа и след това силите на реда поискаха връщането му, но той не се върна и издирването му започна. Когато се връща в Русия, е арестуван. В този контекст Путин твърди, че Навални искал да бъде арестуван. „Направи това, което искаше", подчерта той.


По отношение на Навални, Байдън заяви, че "смъртта му ще бъде още един знак, че Русия има малко или никакво намерение да зачита основните основни човешки права. Това би било трагедия", добави той.


Руският президент посочи, че Байдън е съгласен, че разрешаването на конфликта в Донбас трябва да се основава на Минските споразумения. В този контекст президентът отново подчерта, че предложенията на Киев за получаване на контрол на границата преди провеждането на изборите в Донбас противоречат на постигнатите споразумения. По време на пресконференцията си Байдън посочи също, че Минските споразумения са основа за разрешаването на конфликта.


Срещата на върха, която се проведе тази сряда в Женева, се проведе на фона на ескалиращо напрежение между САЩ и Русия, което през последните месеци доведе до експулсиране на дипломати и взаимни санкции.

Станете почитател на Класа