Не можем да вярваме на Запада, след като ни излъга за разширяването на НАТО на изток

Не можем да вярваме на Запада, след като ни излъга за разширяването на НАТО на изток
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.06.2021
  • Share:

Договорените между президентите Владимир Путин и Джо Байдън в Женева руско-американски консултации по въпросите на стратегическата стабилност трябва да започнат в най-скоро време, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия

 

 

Договорените между президентите Владимир Путин и Джо Байдън в Женева руско-американски консултации по въпросите на стратегическата стабилност трябва да започнат в най-скоро време. Това заяви в интервю за БНР руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

„Ще призоваваме американските колеги да сформират делегация, която да е готова да се срещнем в най-скоро време и да контактуваме на междуведомствено равнище. От своя страна потвърждаваме готовността си за такава среща и такава работа. Преговорният ни екип вече е готов. Позицията ни е ясна, запознали сме с нея Вашингтон, включително и след идването на власт на администрацията на Байдън,“ заяви дипломатът.

Рябков подчерта, че Русия и Съединените щати осъзнават отговорността си на двете най-големи ядрени държави за международната сигурност и стратегическата стабилност:

„Не бягаме от тази отговорност. Заинтересовани сме другите държави да възприемат съвместната ни работа със Съединените щати в тази сфера като нещо позитивно, като вид застраховка. Знаем, че към темата има голям интерес. Ще се стараем да бъдем на висотата на тази отговорност“.

По повод новото руско-американско споразумение, което трябва да замени Договора за ограничаване и съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия след изтичането му след пет години дипломатът посочи, че „засега много въпроси остават без отговор“:

„Има някои идеи. Може да бъде комплекс от договорености с различен статут. Могат да бъдат и многостранни документи, ако в крайна сметка към съвместната ни работа бъдат привлечени и други ядрени сили. Бих искал да подчертая, че за Русия би било много важно да отчете ядрения потенциал на Великобритания и Франция като най-близки съюзници на Съединените щати. Още повече, че във Великобритания се наблюдават тревожни тенденции - съобщено беше за увеличаване на броя на ядрени бойни глави, с които разполага“.

В интервю за телевизия Ен Би Си в навечерието на преговорите в Женева президентът Путин припомни, че Западът не е спазил обещанието си НАТО да не се разширява на изток. А американският журналист отговори, че това обещание не фигурира никъде в писмен вид.

Рябков коментира темата така:

„Лидери, водещи полици, държавни ръководители, ръководители на външнополитически ведомства многократно са казвали на съветското ръководство, че не може и дума да става за разширяване на НАТО. Това е един от уроците, който извличаме от историята. По принцип на нашите западни съседи, колеги, натовци просто не трябва да се вярва. Всяко изявление изначално се подлага на съмнение, защото такъв е животът. За съжаление“.

 
 

 

Станете почитател на Класа