Кошмарът на САЩ — военна коалиция между Русия и Китай

Кошмарът на САЩ — военна коалиция между Русия и Китай
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.06.2021
  • Share:

Америка започна да нервничи от възможното създаване на военен съюз между Русия и Китай, въпреки че страните многократно подчертаваха, че не се стремят да правят това. Сътрудничеството се задълбочава на фона на натиска от Запада. Японските читатели също не вярват в обединението, но по друга причина. Според тях Путин няма доверие в Поднебесната.

 

Кошмарът на САЩ - военна коалиция между Русия и Китай

 

 

На срещата на върха на Г7 тази година стана ясно, че най-важната задача е сближаването на демократичните нации на фона на сътрудничеството между Китай и Русия, които се придържат към различни ценности. Междувременно тези две страни наскоро засилиха военното си сътрудничество, сякаш съвпадащо с инаугурацията на администрацията на Джо Байдън. Американските експерти по сигурността също започнаха да нервничат по повод изострянето на противопоставянето.

 

«Готови сме да укрепим сплотеността на западните демокрации, за да отговорим на вредоносните действия на правителствата на Китай и Русия», — каза американският президент Джо Байдън в статия, публикувана във «Вашингтон пост» на 10 юни в навечерието на Срещата на върха на G7 в Корнуол.

 

По ирония на съдбата обаче тази конфронтация със САЩ, които са неин инициатор, може да подтикне Китай и Русия да създадат съюз, което предполага усложняване на проблема. След края на Студената война Китай и СССР преминаха към взаимно стратегическо сътрудничество за противодействие на стремежа на Вашингтон към еднополюсен свят.

 

Преди това Китай и СССР ескалираха конфронтацията поради идеологически, гранични и други конфликти, но след разпадането на Съюза те подписаха Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) през юни 2001 г., за да ограничат нарастването на влиянието на САЩ в Централна Азия и през юли същата година — Договорът за приятелство и сътрудничество между Китай и Русия. През 2004 г. страните уредиха териториалните проблеми, които бяха причина за въоръжения конфликт, и разшириха сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката.

 

През 2014 г. страните ускориха взаимодействието си във военната сфера. Следните събития заслужават внимание:

 

— От 2014 до 2018 г. Русия предостави на Китайската народноосвободителна армия (НОАК) високотехнологични изтребители Су-27 и Су-35, зенитно-ракетни системи С-300 и С-400, както и най-новите противовъздушни корабни ракети. В резултат на това покупките на оръжия от Русия достигнаха почти 70% от общия обем и Китай успя да премахне превъзходството на американските въоръжени сили в областта на противовъздушната отбрана в Тайванския пролив и Южнокитайското море.

 

— През 2014 г. страните започнаха да се допълват взаимно във военно-промишленото сътрудничество и Русия започна да внася за ВМС електроника и дизелови двигатели китайско производство, за да запълни празнината в достъпа до модерните военни технологии на Западните страни поради икономическите санкции.

 

— Що се отнася до военните учения, през 2005 г. се проведоха първите съвместни маневри на Русия и Китай с участието на сухопътни сили и военновъздушните сили „Мирна мисия — 2005“. А от 2012 г. ежегодно се провеждат съвместни военноморски учения. През последните години тези военноморски учения обхванаха обширен регион от Средиземно море до Южнокитайско море.

 

— През 2016 г. китайско-руското командване на операциите разработи компютърни симулации на операции за укрепване на противоракетната отбрана и потискане на вътрешните безредици. След това, през 2018 и 2019 г., ръководството на НОАК участва в щабните учения на стратегическото командване на руската армия.

 

— През август 2019 г. стратегически бомбардировачи и на двете страни проведоха първите съвместни учения над водите на Индо-Тихоокеанския регион. Съзнавайки нарастващото присъствие на американската армия в района, това може да се приеме като демонстрация на общия интерес на Москва и Пекин към този сериозен проблем.

 

За да обобщим гореспоменатото, можем да изведем следните четири основни точки:

 

— В момента военното сътрудничество между Русия и Китай се е задълбочило почти до нивото на военен съюз;

— Следователно, на този етап Русия не си поставя стратегическа цел да сключи военен съюз;

— В същото време американско-европейската коалиция поставя нови предизвикателства пред Русия;

— В зависимост от тенденциите в международната силова политика, Русия може да сключи военен съюз с Китай.

 

Междувременно експертът по Китай и доцент от Далекоизточния федерален университет Артем Лукин, отбеляза в американското списание Foreign Policy:

 

„Китай и Русия все още не са подписали официално споразумение за взаимна отбрана, но те вече са в отношения, които следва да се нарекат квази-съюз или неформален съюз».

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа